Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Повећати економску самосталност најугроженијих бивших расељених и интерно расељених лица у Црној Гори

Објављено: 12.04.2018. 19:02 Аутор: мрсс

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић отворио је данашњи догађај на којем је презентована студија „Превазиђимо угроженост, постигнимо одрживост – Социо-економски проблеми избјеглица из бивше Југославије и како у будућност” коју су припремили Министарство рада и социјалног старања и УНХЦР.

На скупу су говорили и Осама Макави Когали, резидентни координатор УН-а, Ана Кристин Ериксон, шефица регионалне канцеларије УНХЦР-а за Југоисточну Европу, као и Роберта Монтевеки, шефица канцеларије УНХЦР-а у Црној Гори.

Министар Пуришић је на почетку истакао да је Влада Црне Горе, стратешким приступом са циљем рјешавања питања расељених и инерно расељених лица на трајан и одржив начин, кроз локалну интеграцију или доборовољан повратак, у сарадњи са међународном заједницом и у складу са међународним стандардима и принципима, остварила значајан напредак.

Нагласио је да је велики напредак остварен у процесу регулисања правног статуса и побољшаних услова становања, о чему свједоче бројни реализовани пројекти изградње станова, домова за старе и индивидуалнлих кућа на територији цијеле Црне Горе.

„Студија коју презентујемо, осим што даје преглед социо-економске ситуације расељених лица у Црној Гори, анализира положај на тржишту рада и дефинише краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере за подршку у обезбјеђивању средстава за живот“ – истакао је Пуришић.

Документ је резултат процјене социоекономске ситуације лица расељених због конфликта на простору бивше Југославије, која живе у Подгорици, Никшићу и Бару, са циљем пружања конкретних препорука којим ће се ојачати економска самосталност ових лица.

„Идентификоване мјере се уклапају у активности предвиђене Акционим планом за 2018. годину за имплементацију Стратегије за трајно рјешавање питања расељених и интерно расељених лица у Црној Гори, у оквиру циљева “Остваривање права на образовање” и “Укључивање расељених и интерно расељених лица на тржиште рада” – казао је Пуришић.

За Министарство рада и социјалног старања, како истиче, је питање запошљавања кључно за побољшање социо-економског статуса расељених у Црној Гори, као и осталих најугроженијих група.

Активности у области стручног оспособљавања и посредовања у запошљавању у реализацији Завода за запошљавање Црне Горе доприносе запошљивости циљних група које су идентификоване кроз ову студију, а које ћемо учинити још видљивијим и приступачнијим расељеним лицима.

„Влада Црне Горе у континуитету ради на побољшању услова за остваривање права из области социјалних услуга, здравства, образовања и тржишта рада за расељеничку и домицилну популацију, посебно ромску и египћанску“ – додао је министар Пуришић.

Подсјетио је да расељена лица којима статус није ријешен, своја права остварују сходно Уредби Владе Црне Горе која је на снази до 2019. године односно до трајања Стратегије за трајно рјешавање расељених лица, што значи да та лица имају право на права и услуге из социјалне и дјечје заштите једнако као и држављани Црне Горе.



ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?