Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стигао први Белл!

Објављено: 13.04.2018. 20:06 Аутор: мод

 

 

Данас је на војни аеродром Голубовци стигао први од три Белл хеликоптера које је Министарство одбране набавило за потребе Ваздухопловства Црне Горе.

Ријеч је о типу Белл 412 ЕП, док ће остала два, још снажнијих перформанси, са ознаком 412 ЕПИ, стићи касније током године.  

„Оно што смо обећали и испуњавамо! Са набавком три хеликоптера, коју смо уговорили са канадском Владом и компанијом Белл, значајно поспјешујемо способности и капацитете не само Ваздухопловства и Војске Црне Горе, већ и цјелокупне државе. Јер, нови хеликоптери неће служити само у војне, већ и у цивилне сврхе“, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић током симболичне церемоније примопредаје хеликоптера.

Примопредаји хеликоптера присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, командант Ваздухопловства Војске Црне Горе, потпуковник Ненад Павловић, али и више представника компаније „Белл“ и Канадске привредне корпорације.        

Хеликоптер је из Прага, гдје је састављен након што је допремљен растављен из Америке, довезао капетан Дарко Павловић, један од четворице пилота Ваздухопловства Црне Горе који су већ завршили обуку за хеликоптере Белл 412 ЕПИ и ЕП на Академији за обуку на Белл хеликоптерима у Форт Ворту (Форт Wортх) у Тексасу, близу Даласа.   

Нови хеликоптер дочекале су у зони изнад Никшића три Газелле Ваздухопловства ВЦГ , тако да су на аеродром стигли у свечаној формацији.

Долазак нових хеликоптера означава нову фазу у развоју Ваздухопловства Војске Црне Горе. Они ће бити коришћени за извршавање низа задатака из домена све три мисије Војске Црне Горе - одбрана Црне Горе кроз активну сарадњу са савезницима и партнерима, допринос у изградњи и очувању мира у региону и свијету и подршка цивилним институцијама у кризним ситуацијама. Поред осталог, за трагање и спашавање на копну и мору, медицинску евакуацију, гашење пожара, подршку полицији у противтерористичкој борби и обезбјеђењу државне границе, надзор ваздушног простора и извиђање, трагање и спашавање на копну и мору, у санацији посљедица насталих природно или вјештачки изазваним катастрофама...

 

И током процеса увођења хеликоптера у потпуну оперативну употребу, који траје три до четири године, они ће се користити за извршавање намјенских задатака. Подсјетимно, ријеч је о уговору „тешком“ 30 милиона еура.

 

Техничке особине Белл-а

 

Белл 412 ЕП и ЕПИ, које ће посједовати Ваздухопловство Војске Црне Горе, су четворокраки, двомоторни хеликоптери средње класе, дизајнирани, опремљени и намијењени за фреквентну употребу и поуздано извршавање разнородних летачких задатака. Могу да лете у визуелним и инструменталним условима, дању и ноћу.

 

Капацитет хеликоптера је 13 мјеста, не рачунајући посаду. Опремљен је скијама као стајним трапом, које имају предност над онима са точковима, посебно када је ријеч о слијетању на неуређене површине. Корисна носивост му је 2.191 кг унутрашњег, а 2.041 кг спољашњег терета.

 

Његова опрема за гашење пожара из ваздуха омогућава захватање воде из плитких водених површина. Пуно ведро има капацитет од 1.590 литара. Белл 412 је опремљен за успјешно извршавање задатака трагања и спашавања.

 

Црногорски Белл-ови биће опремљени носилима за транспорт теже повријеђених особа у лежећем положају, а сви хеликоптери посједују дизалицу за подизање људи или терета са мјеста на којима није могуће слетјети.

 

Овај хеликоптер може да слијеће на мале и ограничене терене до 3.459 м надморске висине (на 3.459м оптерећени хеликоптер може лебдјети). „Плафон“ лета за ове хеликоптере износи 5.016 м надморске висине. Високо постављен ротор омогућава безбједан прилаз хеликоптеру док је ротор у покрету.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?