Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Никшићу представио ИПАРД позив за подршку преради: Европа је већ у Црној Гори, а Црна Гора је све ближе и све више у Европи

Објављено: 13.04.2018. 20:40 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Никшићу представио ИПАРД јавни позив за додјелу бесповратне подршке преради у сектору пољопривреде, кроз који ће малим и средњим предузећима из сектора пољопривреде бити на располагању нових 17 милиона еура за инвестиције од 40.000 до 1.500.000 еура, уз бесповратну подршку од 50%.

Потпредсједник Симовић оцијенио је да је овај пројекат који доноси добро Црној Гори, и још једна потврда све снажније подршке коју Црна Гора има са сваким новим европским искораком. “Са сваким нашим новим европским искораком та подршка ће бити све издашнија и обухватнија”, поручио је Симовић.

MPRRСимовић је из Никшића поручио да се већ може казати да је Европа већ у Црној Гори и да је Црна Гора све ближа и све више у Европи. “Европа је у Црној Гори кроз континуирану и издашну подршку пољопривредном сектору. Кроз достизање бројних стандарда квалитета и безбједности и унапређење конкуретности, с правом можемо рећи да је Црна Гора све ближа и све више у Европи. ИПАРД Програм и данашњи јавни позив за подршку преради је најбољи примјер за то”, казао је Симовић.

Он је истакао да ИПАРД програм, како за примарну пољопривредну производњу, за који је позив објављен крајем фебруара, тако и овај за прераду, представљају велику шансу и прилику за домаће произвођаче, које је позвао и охрабрио да расположива средства искористе да би направили искораке на путу ка ЕУ тржишту. Како је додао, за успјешну реализацију пројеката предузетницима ће бити на располагању и институционална, и савјетодавна и финансијска подршка Владе, као и ИРФ-а у дијелу повољног предфинансирања пројеката.

“Након чланства у ЕУ, нашем пољопривредном сектору, нашим фармерима, нашим прерађивачима, нашем селу, биће доступна издашна подршка из европског буџета као и осталим фармерима широм Европе”, казао је Симовић, додајући да Црна Гора због тога ради на усаглашавању наше пољопривредне политике са Заједничком европском пољопривредном политиком и да са пажњом прате и анализира актуелна реформа Европске пољопривредне политике.

Црна Гора, како је казао Симовић, већ сада је охрабрена јасним назнакама у ком правцу иде та реформа. “Охрабрени порукама да ће се дужна пажња и подршка обезбиједити малим газдинствима, што управо одговара структури нашег пољопривредног сектора, да ће се јачати подршка у циљу стварања услова за останак младих на селу, да ће се тежити обезбјеђењу стабилности дохотка фармера, да ће се подржавати одрживо коришћење ресурса, одрживо функционисање унутрашњег тржишта, јачати инвестиције у модернизацију, иновације и диверзификацију пољопривреде, појачати брига о безбједности хране и здрављу животиња и биљака. Све су то и наши циљеви и наше потребе”, поручио је Симовић.

Када је ријеч о ИПАРД позиву за прераду, са аспекта припремљености црногорских фармера да искористе средства подршке, Симовић је подсјетио уговорили 65 пројеката, укупних инвестиција 10,8 милиона еура, и кроз посљедњи позив пристигло је 30 апликација за инвестиције од 2,8 милиона еура. Значи укупне инвестиције кроз досадашње пројекте су износиле 13,8 милиона еура.

“Кроз ИПАРД за прераду, наставићемо да унапређујемо конкурентност нашег прерађивачког сектора, како би усвојили нове стандарде и повећали обим производње. И коначно, како би Црна Гора у богати европски мозаик унијела своју традицију, своју културу, своје специфичности, своје аутохтоне производе, очуване природне ресурсе. Унијећемо своју енергију и жељу за напретком и заједништвом”, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Делегација ЕУ: Нова прилика за бољи пласман црногорских производа

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц изразио је задовољство што је у прилици да се поново обрати поводом још једног позива кроз ИПАРД програм, као и због бенефита које ће донијети Црној Гори.

Он је подсјетио да је први ИПАРД јавни позив за примарну пољопривредну производњу објављен прије више од мјесец дана, те да је сада вријеме за компаније из сектора прераде. Изразио је и задовољство што је значајан број пољопривредних предузећа реализовао успјешно и намјенски пројекте који се подржавају кроз ИПАРД лике 2, као и због чињенице да су сада створене могућности за нове и веће инвестиције.

“Данас отварамо врата за бројне прилике за финансирање из фонда од 17 милиона еура, за унапређење призводње и успуњавање потребних стандарда у производњи хране. У оквиру овог позива у фокусу су прерађивачке компаније, али бенефити ће бити шири, јер ће компаније ширити потребу за сировином из примарне производње, што ће резултирати и унапређењем примарне производње, ал ии производњом квалитетних производа који испуњавају стандарде ЕУ. То је пут ка повјерењу потрошача и побољшању пласмана црногорских производа, нарочито кроз сектор туризма”, поручио је Шпиц.

Он је поручио да ИПАРД нуди прилику да се подигну стандард ии квалитет црногорских производа, унаприједи развој руралних подручја, оснажи укупна економија. Средства су, како је казао на располагању, а допринос пољопривредних произвођача треба да буде у добро осмишљеним пројектима.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?