Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Никшићу: Интересовање произвођача порука охрабрења, али и обавеза да им помажемо још више

Објављено: 13.04.2018. 23:50 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Никшићу уручио пољопривредним произвођачима са подручја те и даниловградске општине рјешења о додјели подршке коју су остварили по јавним позивима за куповину механизације и мљекарске опреме, кроз Агробуџет за 2018. годину. Свечаној додјели рјешења присуствовали су и предсједници општина Никшић и Даниловград, Веселин Грбовић и Бранислав Ђурановић.

Кроз реализацију јавног позива за набавку механизације из Агробуџета за 2018. годину, црногорски пољопривредни произвођачи укупно су инвестирали нових 1.54 милиона еура, уз бесповратну подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја у износу од више од 764 хиљаде еура. За набавку мљекарске опреме инвестирано је преко 250 хиљада еура, и обезбијеђена бесповратна подршка Министарства у износу више од 125 хиљада еура.

Пољопривредним произвођачима из Никшића и Даниловграда данас је уручено 155 рјешења о додјели подршке по основу позива за набавку механизације и позива за унапређење квалитета сировог млиејка. Укупна инвестиција износила је око 403 хиљаде еура, са бесповратном подршком државе са више од 200 хиљада еура.

Потпредсједник Симовић је тим поводом изразио задовољство због новог сусрета са вриједним домаћинима из двије општине и прилике да обиљеже постигнуте резултате и разговарају о могућностима за нове искораке на путу унапређења њихових газдинстава у свијетлу европске перспективе црногорске пољопривреде.

MPRRMPRR

“Посебно задовољство представља велико интересовање и присуство вриједних произвођача. То је порука охрабрења, јер смо на истом захтјевном послу и вриједни пољопривредници и локалне самоуправе и Влада, са заједничким циљем унапређења услова живота и рада и у граду и на селу. То није лак задатак послије вишедеценијског заостајања и маргинализовања пољопривреде. Зато је ово наше партнерство још значајније и збир наших напора мора дати резултат. Ова велика енергија вриједних домаћина коју видимо у овој сали и препуним салама широм Црне Горе, најбоља је гаранција нашег успјеха”, казао је Симовић.

Он је додао да такво интересовање произвођача представља додатну обавезу да се у наредном периоду настави још снажније, још обухватније, са већом подршком и са нивоа Владе и локалних самоуправа, како би се остварили нови искораци на плану развоја, отварања нових радних мјеста, и квалитетнијег живота становника у руралним подручјима. Симовић је том приликом похвалио локалне управе Никшића и Даниловграда као примјере одговорних домаћина који посвећено раде на побољшању инфраструктуре, посебно у руралним подручјима, као и привлачењу инвестиција у циљу раста локалних економија.

Потпредсједник Владе је казао да велико интересовање пољопривредника за мјере подршке и раст инвестиција у овом сектору представља резултат, између осталог, опредјелјенја Владе да успостави континуиран дијалог са произвођачима, посебно на терену. „Велики број сугестија, препорука, али и критика, које су вриједни домаћини исказали у претходном периоду уградили смо у нашу пољоприредну политику. Као резултат имамо раст Агробуџета, нове мјере, како за велике произвођаче, тако и за мања газдинства, младе пољопривреднике. Обезбиједили смо преко ИРФ-а повољна средства за кредитирање пољопривредника у сврху предфинансирања пројеката који се подржавају и низ других програма подршке и повољности. Као резултат, имамо повећано интересовање за подршку, што је показатељ да наши произвођачи желе да раде више, обрађују више и као одговор на то Влада ће наставити да обезбјеђује још већа средства подршке, али и услове да се њихови пројекти реализују успјешно“, поручио је Симовић.

У име домаћина присутним пољопривредницима обратио се предсједник Општине Веселин Грбовић који је рекао да је локална управа препознала пољопривреду као важан развојни ресурс и да у континуитету ради на стварању услова за успјешну реализацију пројеката из области пољопривреде, као и на побољшању руралне инфраструктуре. Грбовић је изразио увјерење да ће  произвођачи на најбољи начин искористити све врсте подршке које су им на располагању, те да ће Црна Гора имати све више домаћих квалитетних производа и више запослених.

MPRRMPRR

Предсједник Општине Даниловград Бранислав Ђурановић казао је да пољопривредни произвођачи у Црној Гори заслужују посебно поштовање. Он је истакао да даниловрадска општина има одличну сарадњу са Владом и Министарством пољопривреде, те да вјерује да такав однос ресорног министарства црногорски пољопривредници најбоље осјећају. Посебно је навео чињеницу да су највећи инвеститори у Даниловграду у сектору пољопривреде и агроиндустрије, управо предузетници из Никшића, и истакао да ће локална управа на чијем је челу дати максималну подршку развоју њихових предузећа, јер доприносе развоју локалне економије.

Представљен АДМАС програм кредитирања по новом приступу

Предсједник Одбора директора Инвестиционо-развојног фонда Зоран Вукчевић је пољопривредним произвођачима из Никшића и Даниловграда представио програм финансијске подршке намијењене развоју пољопривреде и производње хране, са посебним нагласком на нови програм Абу Даби (АДМАС).

Он је казао да је ИРФ од свог оснивања финансирао црногорску економију са 620 милиона еура, да је само у 2017. години одобрено 175,6 милиона еура кредита, а да је план да у 2018. години пласирају више од 200 милиона. Само у сектор пољопривреде, како је казао Вукчевић, ИРФ је од оснивања пласирао 158,3 милиона еура. „Подстицај развоју пољопривреде као шансе за бизнис је један од приоритетних задатака који ИРФ у сарадњи са Министарством пољопривреде успјешно реализује”, казао је Вукчевић, наводећи да је за пољопривреде креирано више повољних кредитних линија.

Када је ријеч о Програму подршке Абу Даби фонда за развој пољопривреде Црне Горе (АДМАС), на презентацији је саопштено да је ИРФ сада имплементациона јединица за реализацију, а да ће преосталих 26 милиона долара опредијељено за кредитирање црногорске пољопривреде у два правца, а све у циљу ширења обухвата корисника.

Нови приступ подразумијева да дио средстава у износу од 10 милиона долара буде усмјерен корисницима који ће имати могућност добијања кредита са нижим почетним износом - од 100.000 до милион долара, док ће 16 милиона долара бити усмјерерно за кредитирање у износима од 1 до 3 милиона долара по кориснику.




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?