Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Од 19. априла Дани инжењера

Објављено: 16.04.2018. 15:39 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У склопу пројекта "Дани инжењера", који ће трајати од 19. до 24. априла, реализоваће се научна конференција, инжењерско такмичење, различите радионице и сајам факултета! Циљ овог пројекта је да упозна младе у Црној Гори са приликама за запошљавање, студирање, проналазак каријере и пробуди истраживачки дух у њима.

Догађај ће отворити СТЕМцон (Сциенце, Тецхнологy, Енгинееринг анд Матхематицс) конференција. Једнодневна конференција окупља угледне инжењере, професоре на факултетима и представнике компанија, који ће одржати кратке говоре о овој сфери, позицији младих инжењера данас и свјетским иновацијама у инжењерству које мијењају свијет, занимљивости у овој области или инспиративне приче из њихових живота. Током дана ће се одржати више предавања која за циљ имају да инспиришу младе у Црној Гори и да покажу какве су прилике за развој нашег друштва у овим областима. На крају дана одржаће се панел дискусија на којој ће наши учесници разговарати о научно-пословној сцени у Црној Гори и могућностима за успјех на нашем тржишту. Конференција ће се одржати 20. априла у Плавој сали Ректората Универзитета Црне Горе, дан након свечаног отварања пројекта.

Поред конференције, организује се и ЕБЕЦ Цхалленге такмичење за студенте, седму годину за редом и једино ове врсте у Црној Гори. Студентске екипе имају могућност такмичења у двије категорије: студија случаја и тимски дизајн. Тимски дизајн подразумијева проналазак техничког и пројектног рјешења за задати проблем уз одређене ограничене ресурсе, док студија случаја обухвата осмишљавање идејног рјешења за задати проблем корпоративне или пословне природе.Такмичење у обије категорије траје по један дан и одржаће се у згради техничких факлутета у Подгорици. ЕБЕЦ Цхалленге окупља до 20 екипа од 3 до 4 члана.

Побједници добијају бесплатно учешће на регионалној рунди такмичења ЕБЕЦ Цхалленге Балкан, гдје се такмиче са најбољим инжењерима из Мостара, Новог Сада, Ниша, Београда, Скопља, Марибора и Загреба, као и бројне вриједне награде.

"Дани инжењера” биће затворени сајмом факултета, који ће се одржати 24. априла, намијењен свим матурантима у Црној Гори, а који организује Универзитет Црне Горе и Каријерним центар у сарадњи са студентском организацијом БЕСТ Подгорица. На сајму ће бити представљен и рад одређених организација и институционалних тијела. Сајам ће се одржати у просторијама Универзитетског спортско-културног центра.

Пријаве за учешће на такмичењу или конференцији, као и више информација о самом догађају, могу се пронаћи на web страници www.бест.ац.ме.
Овај догађај организује БЕСТ (Боард оф Еуропеан Студентс оф Тецхнологy). У питању је студентска организација основана 1989. године, која данас броји 96 локалних група у 33 земље и преко 4 000 чланова. Мисија ове организације јесте да успостави комуникацију и сарадњу међу европским студентима, омогући им размјену знања и искустава, а све то са циљем развоја њихове глобалне мисли, упознавању других култура, међусобног разумијевања и оспособљавања за даљи рад у интернационалном окружењу.

БЕСТ Подгорица је једна од 96 локалних група са сједиштем на Универзитету Црне Горе. Више информација о њиховом раду можете пронаћи на званичној Фацебоок страници БЕСТ Подгорица или web страници www.бест.ац.ме  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?