Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић и амбасадор Италије Зелиоли обишли Дукљу

Објављено: 17.04.2018. 18:59 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и Њ. Е. Лука Зелиоли, новоименовани амбасадор Републике Италије обишли су данас археолошки локалитет Дукља на којем су у току истраживања која истраживачи из Црне Горе спроводе у сарадњи са Националним истраживачким савјетом Италије ЦНР.

Амбасадор Зелиоли је изразио задовољство одличном сарадњом која је остварена између црногорских и италијанских институција у овој области и истакао увјерење да ће активности које су у току на овом, како је оцијенио изузетно значајном локалитету, наставити како бисмо заједно допринијели његовој валоризацији и туристичкој популаризацији.

Министар Богдановић је истакао да се валоризација Дукље као једног од најзначајнијих археолошких локалитета у Црној Гори налази у приоритетима рада Министарства културе и подсјетио да је Министарство културе до сада подржавало низ пројеката који су за своју тему имали управо овај локалитет. Посебно је нагласио значај систематичне студије Доцлеа у Књажевини-Краљевини Црној Гори чији је аутор Татјана Копривица из Историјског института Црне Горе,као и археолошка и конзерваторска истраживања уз спровођење адекватних превентивних мјера, које је ове године реализовао Центар за конзервацију и археологију, а за која је средства у износу од 20.000 еура обезбиједило Министарство културе. Како је истакао министар Богдановић , Министарство ће наставити да подржава даља истраживања, али и интензивирати активности на изради Менадзмент плана који ће дефинисати модел управљања, валоризације и промоције овог античког града.

Саговорници су подсјетили и на дио пројекта који је реализован током претходне године, а на којем је представљен 3Д модел терми у Дукљи као резултат претходног истраживачког рада. Оцијењено је да су управо пројекти ове врсте најбољи начин да се туристима, али и свим грађанима Црне Горе прикаже и представи ово културно добро.

Истраживања на археолошком локалитету Дукља се спроводе у складу са потписаним Меморандумом о разумијевању и међусобној сарадњи између ЦНР, Универзитета Црне Горе, Историјског института и Министарства културе, који се базира на истраживању, каталогизацији и промоцији културно-историјског насљеђа, одрживим развоју и очувању културних добара, археолошких налазишта и историјско урбаних подручја, праћењу пројеката очувања и планирању и дизајну мастер плана за одрживу обнову древних цјелина и историјских центара.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?