Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке Секулић агенцији Мина бусинесс

Објављено: 17.04.2018. 20:43 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) – Исплата прве рате за акције Електропривреде, у оквиру пут опције, имаће минимално фискално оптерећење на државни буџет, јер ће се више од половине износа обезбиједити од прихода од расподјеле добити и пореза на добит, саопштила је министарка економије Драгица Секулић.

Она је агенцији Мина-бусинесс казала да Електропривреда тренутно располаже са око 52 милиона ЕУР нерасподијељене добити, за коју се може очекивати да буде спремна за исплату акционарима након усвајања компанијског и извјештаја ревизора за прошлу годину. 

“Компанија је доведена до нивоа профитно способног предузећа, што ће нам омогућити да више од половине прве новоуговорене транше покријемо приходом од расподјеле добити и одговарајућег пореза“, рекла је Секулић.

Она је навела да је Предлогом уговора о извршењу пут опције, који је Влада разматрала прошле седмице, а верификовала на електронској сједници у понедјељак, предвиђено да држава, исплатом прве рате од 68 милиона ЕУР, стекне 70,3 одсто власничког удјела без готово икаквог фискалног оптерећења на државни буџет.

Секулић је објаснила да је Предлог уговора разматран на сједници Владе у четвртак, али да је верификован у понедјељак, јер се морала сачекати сагласност Одбора директора италијанске компаније А2А.

„Након наше и верификације италијанске компаније, Влада је Предлог уговора прослиједила Скупштини на разматрање и коначно одлучивање”, објаснила је Секулић.

Она је додала да је Влада доскорашњем стратешком партнеру у Електропривреди понудила да, умјесто у седам година, исплату уговорених 250 милиона ЕУР реализује до средине наредне године и тако добије финансијски дисконт од око 20 милиона ЕУР.

Секулић је саопштила да је друга транша планирана за јул и да би била реализована кроз законом предвиђени механизам стицања сопствених акција.

„То значи да акције купује Електропривреда, а не да се купују из државног буџета. Према одредбама Закона о привредним друштвима, предузеће може куповати сопствене акције у складу са Статутом или одлукама надлежних органа фирме, а вриједност купљених сопствених акција не може прелазити десет одсто од укупног акцијског капитала”, казала је Секулић.

Она је додала да ће се на тај начин удио А2А у Електропривреди смањити са тренутних 41,7 одсто на 19 одсто, уз одлив из државног буџета од свега око 30 милиона ЕУР, који ће највећим дијелом бити покривен већ наредне године, кроз приходе по основу расподјеле добити.

Преостале акције А2А биле би, према ријечима Секулић, преузете током наредне године на аналоган начин.

Она је подсјетила да је уговор предвиђао исплату у седам годишњих транши, чиме би се удио А2А смањивао пропорционално исплаћеном износу.

„Умјесто да до прољећа 2024. године у Електропривреди имамо малог акционара, ми ћемо већ наредног мјесеца повратити удио државе у компанији на ниво прије поступка дјелимичне приватизације и докапитализације из 2009. године”, навела је Секулић. 

Она је казала да то на најбољи начин потврђује ријешеност Владе да у потпуности испоштује уговорене обавезе према страном партнеру, чак и када се ради о раскиду уговора.

Секулић је рекла да је убрзана реализација пут опције омогућена захваљујући изузетно добрим резултатима фискалне консолидације и везаних активности Владе, као и недавно потврђеном најуспјешнијом емисијом еурообвезница до сада.

„Измијењени план исплате израз је домаћинског односа према државним ресурсима. Такву пажњу заслужују сви ресурси, посебно најзначајнији, попут националне електропривреде“, саопштила је Секулић.

Менаџерска права у Електропривреди су већ преузета, нове структуре јасно профилишу значај развоја и инвестиција и наговјештавају резултате пословања и у наредном периоду.

„Тачно је да се ради о хидролошки изузетно доброј години, али 30 милиона профита за само три мјесеца, доминантно остварени на регионалном тржишту енергије, најбољи су показатељ приносног потенцијала Електропривреде“, закључила је Секулић.

(крај) нар/сам
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?