Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сајам пољопривреде у Подгорици: Квалитетни домаћи производи да нађу мјесто у трговинској и туристичкој понуди Црне Горе

Објављено: 19.04.2018. 23:58 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

У циљу промоције домаћих производа и бољег пласмана кроз трговинску и туристичку понуду, Министарство пољопривреде и руралног развоја, Главни град Подгорица и Монтенегро бизнис алијанса, а уз подршку Министарства економије и Министарства одрживог развоја и туризма, организовали су данас у Подгорици Сајам пољопривреде.

На штандовима на Тргу независности своје производе представило је око 60 учесника, индивидуалних пољопривредних произвођача, предузећа из сектора прераде и њихових кластера.

На отварању Сајма, присутне излагаче и посјетиоце, испред Министарства пољопривреде и руралног развоја поздравио је Вукота Станишић истичући да је на овој манифестацији представљен само мали дио онога што црногорски вриједни домаћини, произвођачи и прерађивачи могу да понуде тржишту .

“Разноврсност и богатство понуде и ван сезоне, на данашњем Сајму, још једном потврђују да црногорска пољопривреда представља шансу за успјешан агробизнис, и да је извор понуде квалитетних и свјежих, домаћих производа за потрошаче у Црној Гори, нас који овдје живимо али и туристе који из године у годину у све већем броју посјећују нашу земљу”, казао је Станишић.

MPRR

Он је рекао да су искораци на плану повећања обима производње, унапређења квалитета домаћих производа, увођења неопходних стандарда, нових технологија у производњи, брендирања, ширења асортимана, направљени су заједничким напорима вриједних пољопривредника, предузетника и Владе Црне Горе која у континуитету креира бројне програме подршке. Станишић је казао да се наставља још снажнија подршка произвођачима на унапређењу конукуретности, али и на њиховом бољем повезивању са туристичким и трговинским сектором, што је, како је истакао, и циљ данашње манифестације.

Министарство пољопривреде за текућу годину обезбиједило је агробуџет већи 26% него претходне године. 40 милиона еура стоји на располагању пољопривредницима кроз бројне мјере подршке којих је из године у годину више, гдје смо посебну пажњу посветили повећању обухвата пољопривредних газдинстава, младим пољопривредницима и стварању бољих услова за живот у руралним подручјима. Ту су и све издашнији ЕУ фондови из којих смо кроз ИПАРД и друге програме обезбиједили значајна средства за грант подршку како за примарну производњу тако и за прераду“, казао је Станишић.

Према његовим ријечима, сектор производње прави искораке у повећању обима производње, обезбјеђењу траженог квалитета, савременом маркетингу и подизању цјеновне конкурентности.

Охрабрујућу поруку, како је казао, шаљу и из сектора трговине, гдје је шест водећих ланаца  прихватило руку сарадње што доживљавамо као јасну поруку партнерства са пољопивредницима. „Та порука треба да допринесе бољем пласману пољопривредних производа што је наш приоритет . У том правцу Влада је у сарадњи са привредницима и трговачим ланцима покренула активности на реализацији Програма Купујмо домаће. У највећим трговачким ланцима домаћи производи су сада видљивији и доступнији потрошачима. У наредном периоду, очекивање је да ће слично партнерство исказати и представници туристичке привреде, која може повећати атрактивност и препознатљивост своје понуде кроз већу укљученост домаћих, органских, аутохтоних производа и гастрономских специјалитета. Сви заједно удружићемо снаге како би подигли и свијест наших потрошача о квалитету домаћих производа и значају потрошње домаћих производа“, навео је Станишић.

„Битно је да сви ми  схватимо да избором домаћег производа доприносимо развоју домаће економије, отварању нових радних мјеста, чиме у коначном доприносимо подизању стандарда живота свих нас и развоју цијелог друштва. Стога, да би остварили циљ – бољи пласман домаћих производа, сви сектори морају направити нове искораке, а сви заједно морамо допринијети остварењу тог циља”, казао је Станишић.

У оквиру Сајма одржан је и округли сто на тему: “Могућност развоја пољопривреде кроз сарадњу са туристичким и трговинским сектором”, на коме су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства економије, Министарства одрживог развоја и туризма, као и Главног града и МБА, разговарали са произвођачима и привредницима о могућностима за боље повезиванеј пољопривреде са туризмом и трговином.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?