Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свјетски дан књиге и ауторских права

Објављено: 20.04.2018. 15:16 Аутор: Министарство културе
Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, Библиотека за слијепе и Народна библиотека „Радосав Љумовић“ укључују се у обиљежавање 23. априла Свјетског дана књиге и ауторских права.

Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ у сарадњи с Народном библиотеком „Радосав Љумовић“ из Подгорице организује цјелодневни програм у оквиру којег ће бити одржан мини сајам цетињских издавача: Националне библиотеке, Отвореног културног форума и Факултета за црногорски језик и књижевност. Током цијелог дана приказиваће се документарни филмови посвећени књижевности, а библиотеку ће посјетити ученици Средње мјешовите школе „Бећо Башић“ из Плава и ученици Основне школе ‚‚Душан Бојовић“ из Никшића. У оквиру програма говориће Небојша Бурзановић, директор Народне библиотеке ‚‚Радосав Љумовић“, док ће у 19 сати, у Свечаној сали Националне библиотеке, бесједу о књижевности одржати писац Андреј Николаидис. 

Осим тога, ученици Средње ликовне школе ‚‚Петар Лубарда“ продаваће своје радове у просторијама Националне библиотеке, у терминима од 9 сати до 11 сати и од 17 сати до 19 сати. Прикупљена средства послужиће за набавку књига, које ће бити дониране Дјечјем дому ‚‚Младост“ у Бијелој.

На Свјетски дан књиге, као и претходних година, Национална библиотека Црне Горе ће бесплатно учлањивати кориснике.

У свечаној сали Библиотеке за слијепе у Подгорици биће организована трибина на тему "Мјесто и улога књиге и читања у савременом свијету", са почетком у 19 сати. Присутнима ће се обратити Милица Краљ, пјесникиња и књижевна критичарка, Драган Павличић, афористичар и пјесник и Стефан Бошковић, писац и драматург.

За Свјетски дан књиге и ауторских права проглашен је 23. април, датум смрти два књижевна великана – Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира, а програми се реализују у оквиру обиљежавања Европске године културне баштине. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?