Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуковник Лавој, изасланик одбране Канаде у Црној Гори, у посјети Министарству одбране

Објављено: 20.04.2018. 19:53 Аутор: мод

Пуковник Роланд Лавој (Роланд Лавоие), изасланик одбране Канаде у Црној Гори, боравио је данас у посјети Министарству одбране.

Њега су у одвојеним посјетама примили в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић и генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић.

Генерал Даковић изразио је задовољство поводом успјешне реализације трећег регионалног курса „Процес планирања вјежби“ (Еxцерсисе Планнинг Процесс Цоурсе – ЕППЦ) који су организовали Министарство одбране и Генералштаб Војске Црне Горе са Министарством одбране Канаде. Он је упознао пуковника Лавоја са плановима у домену јачања црногорског учешћа у међународним мисијама и операцијама, као и о приоритетима Војске Црне Горе који се тичу модернизације постојећих капацитета у складу са најсавременијим стандардима. Уз захвалност на свеобухватној подршци канадских Оружаних снага, в.д. начелника ГШ је апострофирао значај набавке три Белл хеликоптера за потребе ВВЦГ, која је обављена посредством Канадске привредне корпорације (Цанадиан цоммерциал цорпоратион)

Ивановић је током састанка изразио захвалност на подршци Министарства одбране Канаде, уз увјерење да ће двије земље, као НАТО савезнице додатно унаприједити постојећу сарадњу у домену одбране. Он је информисао пуковника Лавоја да је 13. априла у Црну Гору стигао први од три „Белл“ хеликоптера, тип 412 ЕП, што је резултат, како успјешне сарадње двије земље, тако и ефикасности поменуте канадске корпорације. Ивановић је упознао пуковника Лавоја да Министарство одбране разматра модалитете ангажовања у оквиру Ојачаног присуства на Истоку (Енханцед Форwард Пресенце, еФП), у саставу словеначке јединице, а под канадском командом, у Летонији. Он је истакао и значај курсева енглеског језика које канадско Министарство одбране организује у Канади за потребе упосленике Министарства одбране и припаднике Војске Црне Горе.

Саговорници су били сагласни да билатералну сарадњу посебно треба продубити у области сајбер одбране, као и заједничких обука припадника оружаних снага двије земље, као доприносу колективном систему одбране.

Пуковник Лавој је током оба сусрета изразио задовољство досадашњим нивоом сарадње Црне Горе и Канаде на пољу одбране, уз увјерење да ће хеликотери, од којих ће преостала два стићи у четвртом кварталу ове године, унаприједити капацитете Ваздухопловства Војске Црне Горе.

mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?