Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студенти Факултета за информационе технологије у посјети кодификаторима Министарства одбране

Објављено: 20.04.2018. 20:28 Аутор: мод

Данас су студенти и професори Факултета за информационе технологије Универзитета „Медитеран“ посјетили Дирекцију за стандардизацију, кодификацију и квалитет Министарства одбране, као Националног кодификационог бироа Црне Горе, која је управо у процесу тестирања за способност кодификације на нивоу НАТО земаља.

Начелник Дирекције, пуковник др Маринко Алексић, је нагласио да је један од приоритета Министарства што боља комуникација са младим стручњацима, с циљем да се упознају са војним позивом и потенцијалним могућностима за запошљавање у стручним службама Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Пуковник Алексић је студентима говорио о НАТО кодификационом систему, као једној од области војне логистике која захтијева озбиљна информатичка и специјалистичка знања, а пружа јединствену могућност свакодневне интеракције и комуникације са колегама из 52 земље на свим континентима. Гостима су представљени значај кодификације за Војску и црногорску привреду, те организација Дирекције као Националног кодификационог бироа.

Представљен је софтвер БУЛЦОД и показан начин додјељивања кодификационог броја НСН и компанијског кода НЦАГЕ. Презентован је ток актуелног тестирања НЦБ Црне Горе за способност кодификације, које се спроводи од стране кодификационих бироа САД, Француске, Белгије, Финске, Новог Зеланда и НАТО Агенције за подршку и снабдијевање (НСПА). При томе, први пут се користи посебна софтверска платформа која омогућава извођење и синхронизовање процеса тестирања, а да није потребан долазак представника тест-земаља у Црну Гору.

Представник Дирекције за информационо-телекомуникационе системе Блажо Поповић говорио је студентима шта НАТО стандарди захтијевају у области сајбер безбједности и како је она постављена у Министарству одбране. Студенти су се упознали са Сајбер стратегијом Црне Горе за период од 2018. до 2021. године. Поповић је нагласио потребу за сарадњом МО и ВЦГ са ИТ индустријом и академијом, као и креирањем кадрова у области сајбер безбједности, гдје Факултет за информационе технологије има потребни капацитет и знање.

У име Факултета за информационе технологије, професорица, мр Тијана Вујичић, је изразила  заинтересованост за даљу сарадњу и ангажман студената на професионалној пракси у Министарству одбране.

Министарство одбране ће и у наредном периоду наставити да организује сличне презентације и унапређује сарадњу са факултетима у Црној Гори.

modmod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?