Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље

Објављено: 20.04.2018. 21:10 Аутор: ПР служба

На нашим просторима 42 % жена, односно скоро свака друга жена, током живота била је изложена некој врсти насиља од мужа или партнера, према подацима истраживања које су спровели УНДП и Министарство за људска и мањинска права, уз финансијску подршку ЕУ.

Семинар “Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље” одржан је данас у Заводу за школство, у партнерству са Министарству за људска и мањинска права.

Указано је да је насиље у породици један од најрадикалних облика родно заснованог насиља и распрострањеност истог се, упркос напорима који се улажу, још увијек не смањује у мјери која би била задовољавајућа.

Влада Црне Горе, наглашава потребу да се појави насиља у породици, као и сваког облика родно заснованог насиља, додатно посвети пажња кроз јачање међуинституционалне сарадње, сарадње са невладиним организацијама и локалним заједницама, истакла је Биљана Пејовић из Министарства за људска и мањинска права.

Циљ семинара којем су присуствовали бројни директори/це и наставници/е основних и средњих школа био је детаљније упознавање са овим негативним феноменом, као и институционалним механизмима за превенцију и заштиту од истог, те њихова едукација да би реаговали на прави начин у потенцијалним случајевима насиља.

Семинар су водили тренери/це Бранка Влаховић, Срђан Ђуровић, Славица Стриковић и Вида Кашћелан.

Министарство за људска и мањинска права апелује на грађане Црне Горе, да у случајевима када имају сазнања о потенцијалном насиљу, исто одмах пријаве надлежним органима.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?