Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на свечаној прослави 70 година од оснивања Института за нуклеарне науке “Винча”

Објављено: 20.04.2018. 22:36 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Министарка науке др Сања Дамјановић присуствовала је свечаној церемонији поводом 70 година од оснивања Института за нуклеарне науке “Винча”, која се одржала данас у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Институт за нуклеарне науке Винча основан је на приједлог Предсједника Владе ФНРЈ, Уредбом од 10. јануара 1948. године, што је највећим дијелом заслуга угледног професора физикохемичара Павла Савића. Круна рада Института “Винча” је било постављање првог истраживачког нуклеарног реактора. Данас представља један од највећих истраживачких центара у Републици Србији, који се све више ослања на повезивање науке и привреде. 

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Ministarstvo naukeИстог дана министарка Дамјановић се састала са проф. др Владимиром Поповићем, државним секретаром за науку и представником Републике Србије у Управном одбору Међународног института на простору Југоисточне Европе и проф. др Виктором Недовићем, помоћником министра образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На састанку су дискутовани даљи кораци у циљу реализације регионалног пројекта Међународног института, те закључци који су донесени на посљедњем састанку Управног одбора који је одржан у Тирани.

Подсјетимо, Република Србија је земља потписница Декларације о намјери којом се предвиђа успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, а која је званично потписана у октобру прошле године у ЦЕРН-у.


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?