Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић и гувернер Жугић у Вашингтону: Одржани састанци са званичницима ММФ-а и Свјетске банке

Објављено: 21.04.2018. 17:24 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija     Ministarstvo finansija

Првог дана годишњих састанака Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, који се одржавају у Вашингтону, црногорска делегација, коју чине министар финансија, г. Дарко Радуновић, гувернер ЦБЦГ, г. Радоје Жугић, вицегувернер ЦБЦГ за финансијску стабилност и платни систем, г. Никола Фабрис и државни секретар у Министарству финансија, г-ђа Нина Вујошевић, састала се са потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију, Силиром Милером, директорицом Свјетске банке за Југоисточну Европу, Линдом ван Гелдер, замјеником извршног директора ММФ-а, Тао Зангом, као и са извршним директором Холандске Конституенце, Франком Хемскерком.

На свим састанцима истакнута је одлична сарадња Владе и ЦБЦГ са ММФ-ом и групом Свјетске банке. Представници ММФ-а и Свјетске банке су поздравили остварене резултате Црне Горе у процесу фискалне консолидације, као и у дијелу унапријеђења финансијског система, а нарочито је поздрављен успјех у, до сада, најповољнијој емисији еурообвезница. Наглашено је да је, и у околностима тешких и непопуларних мјера фискалног прилагођавања, као и захтјевних активности на унапријеђењу финансијског система, Црна Гора остварила импресиван раст у прошлој години од 4,4% БДП-а. Истакнуте су и одличне тенденције у овој години, посебно у зони реалне економије, као и у дијелу јачања фискалне стабилности. Такође, и у финансијском систему су забиљежени позитивни трендови у прва два мјесеца ове године.

Чланови наше делегације су истакли да је подршка ММФ-а и Свјетске банке имала огроман значај за јачање фискалне одрживости, финансијске и макроекономске стабилности, посебно истичући дату гаранцију Свјетске банке (ПБГ), на основу које ће држава рефинансирати дио јавног дуга, унаприједити његову рочност и смањити трошкове финансирања. 

Сарадња Владе и Централне банке са овим институцијама ће се наставити и у овој години, због потребе даљих унапријеђења и јачања одрживости, примјене међународних стандарда и добрих пракси, али и због наставка реформи у процесу фискалне консолидације.

На састанцима је разговарано о могућностима техничке помоћи за области монетарне и фискалне политике, сходно приоритетима које утврде Влада и Централна банка. 

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?