Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европска омладинска картица ускоро доступна и младима Црне Горе

Објављено: 23.04.2018. 20:04 Аутор: Министарство спорта
Будва, 23. април 2018. - Министар спорта Никола Јановић, отворио је у Будви дводневни међународни семинар ,,Од политике младих до добрих пракси” на којем ће представници Министарства спорта, Савјета Европе, ЕYЦА организације, Међународне организације рада, УН агенције и ОСЦЕ мисије у Црној Гори дискутовати о младима и њиховим капацитетима приступа социјалним и економским правима, на примјеру Европске омладинске картице, као средству за промовисање тих права. 

Истичући да је Министарство спорта, као поуздан партнер младима, у протеклом периоду интензивно радило на спровођењу омладинске политике и стварању услова да у континуитету унапрједјујемо њихов статус и положај, Јановић је нагласио да је Црна Гора прва држава која је испунила обавезе из Закона о потврђивању споразума о оснивању регионалне канцеларије за сарадњу младих, а да смо доношењем Стратегије и Акционих планова за 2017-2018. прецизираним мјерама и активностима, допринијели квалитетнијем спровођењу пројеката и програма за младе.

“Интенција Владе, да на квалитетан начин допринесе положају младих, је и троструко већа подршка омладинским огранизацијама у односу на прошлу годину. У 2018. Министарство спорта опредијелило је више од пола милиона еура, за близу 90 пројеката за младе” – апострофирао је министар спорта и додао, да је један од подржаних пројеката и „Европска омладинска картица“ НВО Центра за омладинску едукацију. ,,Подржавајући ту иницијативу, директно смо подржали омладински активизам и мобилност младих. Такође, сматрам да ће и овај семинар значајно допринијети размјени информација, знања и могућности које ће картица ЕУРО 26 ускоро пружити и младима Црне Горе”- поручио је Јановић.

Ministarstvo sporta

Министар је захвалио директору ЕYЦА Манелу Санчезу, Натаљи Турен из Савјета Европе и директору Центра за омладинску едукацију Југославу Радовићу, на великом доприносу који су дали у организацији семинара, надајући се да ће, како је закључио, семинар допринијети интензивнијој заједничкој сарадњи на унапрјеђивању положаја младих.

Представници Савјета Европе и ЕYЦА организације изразили су задовољство у погледу препознавања интереса и спремности Министарства спорта и Владе Црне Горе, да се допринесе пројекту, кроз директну подршку омладинском активизму и мобилности младих у Црној Гори и Европи. 

Европска омладинска картица (ЕYЦА – Еуропеан Yоутх Цард) ,,представља улазницу младих Европљана у свијет информација, мобилности, културе и омладинских дешавања” која ће ускоро бити доступна и младима Црне Горе и омогућити им мрежу услуга, попуста и бенефита у области здравства, културе, саобраћаја, туризма и многим другим услужним и продајним мјестима широм Црне Горе и Европе.

Одлуком одбора ЕYЦА, НВО "Центар за омладинску едукацију" биће током 2018. носилац европске лиценце, која ће младима омогућити да осим у Црној Гори, користе 70 хиљада попуста у 38 земаља широм Европе, заједно са 7 милиона младих корисника. Овим путем позивамо привредне субјекте да покажу друштвено одговорну црту пословања и прикључе се пројекту који је изузетно значајан за омладинску популацију у Црној Гори.



Око 45 учесника, међу којима су и представници институција и невладиних организација из Црне Горе и Европе, разговараће и о младим лидерима који унапрјеђују социјалну правду и улози сервиса за младе у промовисању приступа социјалним и економским правима.

Семинар ,,Од политике младих до добрих пракси” (23. - 24. Април / Будва) организује Министарство спорта у партнерству са организацијом ЕYЦА (Еуропеан Yоутх Цард) и Савјетом Европе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?