Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о консултовању заинтересоване јавности у поступку припреме Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Објављено: 24.04.2018. 16:11 Аутор: мрсс
На основу члана 8 Уредбе о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона („Службени лист ЦГ“, број 12/12), Министарство рада и социјалног старања објављује

Извјештај
о консултовању заинтересоване јавности у поступку припреме Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању

На основу члана 7 Уредбе о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона („Службени лист ЦГ“, број 12/12), Министарство рада и социјалног старања, дана 02.04.2018. године, упутило је јавни позив органима, организацијама, удружењима и појединцима (заинтересована јавност) да се укључе у поступак припреме Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и доставе своје иницијативе, предлоге, сугестије и коментаре у писаном и електронском облику.

Поступак консултација је трајао 20 дана од дана објављивања јавног позива на интернет страници Министарства рада и социјалног старања и порталу е-управе.

Након истека рока за консултације извршили смо увид и констатовали да је, у предвиђеном року, предлоге за Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању доставила Унија слободних синдиката Црне Горе, Струковни синдикат ватрогасаца Црне Горе- Унија слободних синдиката Црне Горе и Савез удружења родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју “Наша иницијатива”, Подгорица.

Предлог за измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је добијен од стране Уније слободних синдиката Црне Горе:

- да се право на старосну пензију стиче са навршених 65 (мушкарац), односно 62 (жена) година живота и најмање 15 година пензионог стажа, са могућношћу рада до 67 године живота; да се старосна пензија утврђује од просјека зарада, односно основица осигурања остварених у 15 најповољнијих година за осигураника; да старосна пензија не може бити нижа од 70% основице за обрачун пензије

Предлог за измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је добијен од стране Струковног синдиката ватрогасаца Црне Горе- Унија слободних синдиката Црне Горе:

- да се у у члану 197а став 1 после тачке 3 дода нова тачка која гласи: “ватрогасци спасиоци у службама заштите и спашавања”.

Предлог за измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању добијен од стране Савез удружења родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју “Наша иницијатива”, Подгорица:

- да се у Закону о пензијском и инвалидском осигурању изрази “инвалидно лице”,”инвалидно дијете” и ”инвалидбност” уподобе са са савременом терминологијо, нпр. Лице са инвалидитетом, дијете са сметњама у развоју, дијете са тешкоћама у развоју, инвалидитет и сл.

- да се размотри могућност за повољније сицање породичне пензије за дијете односно лице са инвалидитетом у смислу члана 46 став 5 а у вези са чланом 47 Закона о пензијском и инвалидском осигурању (да лице са тешким обликом инвалидитета, са најмање 75% утврђене смањене радне способности, има већи проценат породичне пензије, односно умјесто 70% да има право на пензију у износу од 90% или 100%).

- да се осигуранику код кога је утврђен дјелимични губитак радне спсобности од 75% пропишу повољнији услови за пензионисање, односно да то лице може остварити право на пензију и са радним стажом од ¼ радног вијека.

- Да на правној снази остане члан 197и Закона о пензијском и инвалидском осигурањукојим су прописани услови за остваривање права на старосну пензију родитеља, односно старатеља који брину о лицима са тешким сметањама у развоју а који су корисници личне инвалиднине.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?