Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Презентација програма подршке мреже „Традуки“

Објављено: 24.04.2018. 18:55 Аутор: Министарство културе
Обиљежавајући десетогодишњицу постојања, европска мрежа за књижевност и књиге „Традуки“ организовала је презентацију програма подршке у Подгорици, 23. априла 2018. године.

На догађају су говорили: Андреј Ловшин, представник мреже „Традуки“, Ангелика Салвисберг из швајцарске фондације за културу „Про Хелветиа“ и Илија Суботић у име Министарства културе.

Презентацији је присуствовало тридесетак учесника, и то: књижевници, представници јавних установа културе, универзитета, издавачких кућа и невладиних организација.

Европска мрежа „Традуки“ основана је с циљем подстицања размјене информација и јачања сарадње међу земљама чланицама, кроз сусрете аутора, преводилаца, издавача, библиотекара, критичара, али и представљањем књижевних дјела у земљама на чији су језик преведена.

Током презентације сумирани су резултати десетогодишњег рада мреже „Традуки“. У том периоду подржани су преводи око 900 књига из области белетристике, књижевности за дјецу и младе и стручне, односно научно популарне публикације. Један од сегмената дјеловања мреже „Традуки“ је и организовање манифестација, од којих је најзначајније представљање књижевности Југоисточне Европе на Међународном сајму књига у Лајпцигу. Посебан модел подршке представљају резиденцијални програми за писце и преводиоце, путем којих се остварује сарадња са девет организација, међу којима је и „Отворени културни форум“ са Цетиња.

Црна Гора је чланица мреже од 2016. године, чиме је књижевном и издавачком сектору наше земље омогућен приступ свим програмима мреже, као и фонду, који на годишњем нивоу износи 620.000 еура.

Обиљежавање десетогодишњице постојања „Традуки“-ја наставља се и 24. априла у Министарству културе на Цетињу, од 18.30х, када ће бити уприличени разговори о књижевним токовима у региону Југоисточне Европе, а биће представљени аутори: Андреј Николаидис из Црне Горе, Ариан Лека из Албаније и Фросина Пармаковска из Македоније.

MKUMKU
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?