Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић – министарка Кумбаро Фурџи: Сарадња Црне Горе и Републике Албаније у области културе примјер у региону

Објављено: 24.04.2018. 22:49 Аутор: мку

Министар културе Александар Богдановић и министарка културе Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурџи разговарали су данас на Цетињу о даљим корацима на унапређењу сарадње и јачању веза између институција културе двије земље.

Министри су подсјетили да су Министарство културе Црне Горе и Министарство културе Републике Албаније још 2009. године потписали Споразум о сарадњи у области културе, али и закључили да је на његовим основама неопходно дефинисати конкретне приједлоге за сарадњу у наредном двогодишњем периоду. Овакав документ биће креиран у директној комуникацији између представника министарстава и институција културе двије земље, истакли су саговорници.

Министар Богдановић је истакао задовољство што значајан вид сарадње Црна Гора и Република Албанија остварују и у регионалном контексту, у оквиру бројних иницијатива и форума којима додатно оснажујемо наше културне везе. Пројекти финансирани из европских средстава, на чијој ће имплементацији Црна Гора и Република Албанија радити у сарадњи са партнерима из Републике Италије, али и сарадња у оквиру ЕУ програма за културу, с посебним акцентом на потпрограм Креативна Европа омогућавају нам да увежемо искуства и капацитете и обезбиједимо додатна средства за културе нашх земаља, закључено је током данашњег сусрета.

Министри су размотрили динамику реализације ИПА пројеката названих МОНЕТ и ХАМЛЕТ, чија имплементација почиње у овом мјесецу. Како је истакнуто, у пројекту МОНЕТ водећи партнер је Министарство културе Црне Горе и његов циљ је стварање мреже музеја и локација од значаја за културу, уз промоцију природне и културне баштине. Пројекат ХАМЛЕТ базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Министарство културе Црне Горе на овом пројекту учествује као партнер, док је Министарство културе Албаније лидер пројекта.

Министарка Кумбаро Фурџи је навела да наши односи у области културе, како на билатералном тако и на мултилатералном плану могу послужити као примјер у региону и истакла увјерење да ће у наредним годинама они бити све садржајнији, а њихови резултати још видљивији.

На састанку је било ријечи о сарадњи у областима културне баштине и савременог стваралаштва и наведено да ће се, у присуству представника министарстава и институција културе двије земље, сви предложени пројекти размотрити и дефинисати план њихове реализације.

Све бројније нове иницијативе у нашој сарадњи посебно охрабрују, јер само заједничким залагањем наших ресора можемо обезбиједити стручну и институционалну подршку пројектима промоције и очувања заједничког културног насљеђа, закључено је на састанку министра Богдановића и министарке Кумбаро Фурџи.

Након билатералног састанка, министри су одржали састанак са директорима институција културе двије земље. Саопштење са овог састанка биће накнадно обљављено.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?