Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио сједницу Управног одбора мреже „Традуки“

Објављено: 25.04.2018. 20:22 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић отворио је сједницу Управног одбора европске мреже за књижевност и књиге „Традуки“ која је данас, 25. априла, одржана у Подгорици.

У свом обраћању министар Богдановић је истакао: „Када се узме у обзир да мрежа „Традуки“ приоритет даје савременој књижевној продукцији, поготово оној која припада ангажованом књижевном изразу, онда је јасно да таква стратегија оперише у зони савремених антагонизама у циљу њихових превазилажења. Нова теоријска достигнућа су веома убједљиво показала да књижевност из језика захвата много више од његове комуникацијске функције и да тиме најупорније чува доказе оног културног и менталитетског заједништва које је опстајало у свим фазама историјског развоја народа ових простора. Због тога, дјела савремене књижевности, која су током ових десет година превођена под покровитељством мреже „Традуки“, представљају оне тачке у новој културној топографији Балкана са којих се проширује видик на простор наших заједничких искустава, чиме се проширују и могућности нашег бољег разумијевања.“

Осврћући се на достигнућа савремене књижевности црногорских аутора, министар Богдановић је нагласио: „Сигуран сам да ће у мрежи „Традуки“ препознати значај нове црногорске књижевности, посебно њен допринос у проблематизовању кључних неуралгија наше савремености, које књижевност можда нема моћ да ријеши али може и мора да их предочава, деконструише и указује на њихову узрочно-посљедичну условљеност.“

Приликом обиљежавања деценије постојања мреже „Традуки“ у Црној Гори, јуче су на Цетињу, у Министарству културе, уприличени разговори о књижевним токовима у региону Југоисточне Европе.

Поздравне ријечи упутили су министар културе Црне Горе Александар Богдановић, министарка културе Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурџи и македонски министар културе Роберт Алагјозовски, који су изразили задовољство због присуства догађају и захвалност организаторима из мреже „Традуки“, која у протеклих десет година успјешно подстиче јачање културних веза, бришући границе међу земљама Југоисточне Европе.

Овим поводом своја дјела представили су: Андреј Николаидис из Црне Горе, роман „Мађарска реченица“, Ариан Лека из Албаније, дјело „Ми, наши људи и наша Чорба“ и Фросина Пармаковска из Македоније, роман „Одбројавање“. Аутори су имали прилику да фрагменте својих дјела читају на матерњем језику.

Модератор догађаја била је Хана Стојић, представница мреже „Традуки“, која је подсјетила на програме подршке ове мреже, с посебним освртом на досадашњу сарадњу с црногорским књижевницима, преводиоцима и издавачким кућама, међу којима је и резиденцијални програм за писце и преводиоце који се реализује на Цетињу.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?