Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Посјета службеника за регионалну сарадњу из Грузије, Молдавије и Украјине

Објављено: 25.04.2018. 20:32 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Ministarstvo finansija

Министарство финансија, односно Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) примио је данас у студијску посјету делагацију државних службеника који се баве регионалном сарадњом у органима управе Грузије, Молдавије и Украјине, како би разговарали на тему искустава земља Западног Балкана у спровођењу заједничких, односно регионалних пројеката који се финансирају кроз Инструмент предприступне помоћи ЕУ (ИПА).

У том контексту, службеници Министарства финансија су указали да је Црна Гора развила добросусједске односе са свим земљама окружења и указали на важност успостављене регионалне мреже која представља форум за размјену информација и добрих пракси свих појединачних земаља у процесу преговарања и приступања ЕУ, која је значајно допринијела успјешном дефинисању и имплементацији пројеката, и спровођењу реформи у контексту испуњавања критеријума за чланство у ЕУ. 

Такође, делегацију је интересовао систем и сама структура државних институција које су укључене у ИПА-и, са посебним освртом на кооперацију између државних институција и систем побољшања комуникације и ефикаснијег спровођења пројеката финансираних из ИПА-е. 

Гости из поменутих земаља су указали на важност успостављања ефикасног система регионалне сарадње, посебно у области економске сарадње и јавне управе, и нагласили да исти представља кључни елемент приближавања држава Европској унији. У том контексту, поручили су да ће им искуство Црне Горе, односно земаља из балканског региона помоћи у дефинисању будућих планова и платформи повезивања у Грузији, Молдавији и Украјини.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?