Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада опредијелила средства за интервентну санацију опожарених површина: У току пошумљавање, предвиђена садња више од 370 хиљада садница

Објављено: 26.04.2018. 00:15 Аутор: МПРР

MPRRMPRR
За пошумљавање површина које су деградиране шумским пожарима прошле године, Влада Црне Горе, на предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја, опредијелила је из буџетских резерви износ од 200 хиљада еура, с циљем да се изврши интервентна санација оних опожарених површина за које је била неопходна хитна реакција. 

Активности на пошумљавању започете су крајем марта. На локалитету Љуботињ, на подручју Пријестонице Цетиње, пошумљавање је завршено на површини од 20 хектара. У току су радови у подручним јединицама Подгорица, Даниловград, Никшић и Пљевља, гдје су снијежне падавине крајем марта одложиле почетак радова за април.

Подсјећамо да је током јула и августа 2017. године у државним шумама регистровано 115 шумских пожара, док је у шумама у приватном власништву евидентирано 39 пожара. Највеће опожарене површине налазе се у приморском дијелу Црне Горе, док су значајне евидентиране на простору Никшића, Даниловграда и Пљеваља. Процијењена опожарена дрвна маса износила је 96.309.13 м3, а такође, евидентирано је да је уништено 267.500 комада садница пошумљених током 2015. и 2016. године (младе шумске културе). 
MPRRMPRR
Због ових пожара значајан дио шумских површина, нарочито у јужном и средишњем дијелу Црне Горе, угрожен је од деградације у мјери да је извјесно да се природним подмлађивањем не може извршити обнова тих састојина. Стога је пошумљавање било неопходно ради очувања шума на тим површинама, заштите земљишта од ерозије и спрјечавања деградационих процеса.

Процијењено је да је неопходно пошумљавање на укупној површини од 137 хектара. Предвиђена је садња 370.655 садница четинарских врста дрвећа, црног и бијелог бора и смрче. 

Даљи радови на санацији биће настављени кроз јесењу садњу, у склопу редовних активности на пошумљавању, за шта су средства обезбијеђена Програмом газдовања шумама за 2018. годину.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?