Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Циљ је правичнија брига, очување достојанства, приступ правима и услугама ради побољшања квалитета живота старијих у Црној Гори

Објављено: 25.04.2018. 23:24 Аутор: мрсс
Генерални директор Директората за социјално старање у дјечју заштиту, Горан Кушевија и савјетница, Ивана Бошковић, састали су се данас, 25. априла 2018. године са независном експерткињом УН-а за права старијих особа, Розе Корнфелд Мате.

Директор Кушевија упознао је експерткињу Мате са општем стању у области социјалне заштите старијих лица на територији Црне Горе као и стартешким документима и основим циљевима којима се унапрјеђује нормативни оквир и даљи развој услуга подршке за живот у заједници, унапјеђује социјална одговорност, као и подстицање социјалне инклузије, повећава квалитет живота и коришћење капацитета старијих за самосталан живот.

Министарство рада и социјалног старања пружа бројне сервисе услуга за унапрјеђење положаја старијих лица, с циљем правичније бриге, очувања достојанства, бољим приступом правима и услугама ради побољшања квалитета живота ових лица. 

Такве услуге су: Помоћ у кући за стара лица, услуга породичног смјештаја, који тренутно користи 26 особа, сервис Дневни боравак за стара лица гдје се корисницима свакодневно пружају услуге: ситно послужење, један топли оброк, за кориснике који бораве дуже од 4 сата, психосоцијална подршка и читање дневне штампе. Развојем ове услуге значајно је смањена заинтересованост старијих лица за институционални смјештај, повећан је и ниво свијести и знања о могућностима и значају ванинституционалних сервиса на локалном нивоу. Такође, интензивно се ради и на подизању свијести о пријави насиља у породици и различитим облицима насиља којем су изложена стара лица.

Када је ријеч о јавним установама ту си Домови за старе и установа Комански мост, који пружају институционалну бригу старијим лицима, одраслим инвалидним лицима, хронично и душевно обољелим старим лицима и особама које се нађу у стању социјалне акутне помоћи.

Експерткиња Мате прихватила је позив директора Кушевије за посјету установама и сервисима које подржава Министарство рада и социјалног старања, како би се лично упознала са условима и начином рада као и са бројним корисницима наших услуга.









ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?