Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Риму: Икона Богородице Филермосе важна веза Црне Горе и Сувереног Витешког Малтешког Реда

Објављено: 26.04.2018. 22:08 Аутор: Министарство културе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
  
 
Министар културе Александар Богдановић током дводневне посјете Сувереном Витешком Малтешком Реду и Светој Столици срео се данас са великим канцеларом Сувереног Витешког Малтешког Реда Албрехтом Фреихером Бузелагером.

Састанку су присуствовали амбасадор Црне Горе при Светој Столици и Сувереном Витешком Малтешком Реду Миодраг Влаховић, амбасадор Сувереног Витешког Малтешког Реда у Црној Гори Енрико Тућило, амбасадор Леонћини Бартоли и амбасадор Занарди-Ланди.

На почетку састанка министар Богдановић је великом канцелару Бузелагеру предао писмо предсједника Владе Црне Горе господина Душка Марковића.

Министар Богдановић је током разговора изразио посебну захвалност за хуманитарну помоћ коју Суверени Витешки Малтешки Ред нуди Црној Гори и истакао да Црна Гора цијени залагања на овом плану, посебно понуду за пружање експертске помоћи нашим стручњацима у области медицине.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Изражено је обострано задовољство квалитетом билатералних односа и наглашено да двије стране виде простор за остваривање ближе сарадње у области културе.

Министар Богдановић је нагласио значај који икона Богородице Филермосе има за односе Црне Горе и Сувереног Витешког Малтешког Реда. Министар је додао и да Црна Гора интензивно размишља о стварању услова за адекватно излагање овог заштићеног културног добра, како би јединствена икона добила заштиту и презентацију, која кореспондира њеној вриједности и историјском значају.

Велики канцелар Бузелагер је исказао интересовање за наведено питање, при чему су саговорници изразили потпуну сагласност о потреби континуитета сарадње између Црне Горе и Сувереног Витешког Малтешког Реда. Такође, истакнуто је да ће Суверени Витешки Малтешки Ред помоћи Црној Гори у проналажењу најбољих стручњака у области конзервације, који би у сарадњи са нашим експертима радили на заштити и обезбјеђивању оптималних услова за чување и излагање иконе Богородице Филермосе.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Министар Богдановић је током боравка у Риму посјетио и заједницу Сант Еђидио. На састанку са генераним секретаром заједнице Ћезареом Зуконијем разговарано је о успостављању снажније сарадње у области културе и том приликом је предложена могућност за конципирање посебне изложбе Поморског музеја, која би у сарадњи Црне Горе и заједнице Сант Еђидио била представљена у Риму.

Размотрен је и приједлог за потписивање меморандума у којем би се дефинисао оквир и модели сарадње у овој области. Министар Богдановић је истакао да је Министарство културе заинтересовано за јачање пријатељских веза и позвао генералног секретара заједнице да заједно дају додатни импулс развоју сарадње.

Другог дана боравка министра Богдановића у Риму планирани су сусрети са подсекретаром Свете Столице за односе са државама монсињором Антоаном Камилерием и директором Ватиканских архива др Јоханом Иксом.
Саопштења са наведених сусрета биће објављена сјутра.
  
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?