Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљен план обука судија и тужилаца на пољу међународне правосудне сарадње за 2018. годину

Објављено: 27.04.2018. 22:39 Аутор: Министарство правде

План обука судија и тужилаца на пољу међународне правосудне сарадње за 2018. годину представљен је данас у Подгорици, у организацији Министарства правде, пројекта ЕУРОЛ ИИ, Центра за обуку у судству и тужилаштву и Полицијске академије. Ријеч је о активности предвиђеној привременим мјерилима у поглављу 24 “Правда, слобода и безбједност” – подобласт правосудне сарадње. 

Након уводних ријечи предсједнице Врховог суда Весне Меденице и замјенице шефа Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније Аудроне Урбонавициуте, активности Министарства правде у области међународне правосудне сарадње и обавезе у погледу испуњавања привремених мјерила из поглавља 24 представио је генерални директор Директората за правосудну сарадњу и пројекте Никола Б. Шарановић.

Према његовим ријечима, План за 2018. годину представља календар обука за прву од три године, предвиђене пројектом унапрјеђења капацитета црногорског правосуђа за међународну сарадњу, који је Министарство правде покренуло заједно са ЕУРОЛ-ом ИИ, имајући у виду прије свега привремено мјерило које га захтијева, затим антиципирајући и завршна мјерила у овој области, а надасве, вођени реалном потребом црногорског правосуђа за оваквим пројектом.

Шарановић је истакао да је, захваљујући ЕУРОЛ-у ИИ, основна идеја Министарства правде преточена у озбиљан концепт, који је у периоду од пола године прешао пут од  нацрта до плана, почев од дубинског истраживања и детаљног извјештаја судије Гвалтијера Микелинија, преко функционалне процјене Министарства правде у контексту правосудне сарадње коју су спровеле судија Стефано Опилио и професор Карло Алберто Ђусти, до Протокола о сарадњи који су данас потписали Центар за обуку у судству и тужилаштву и Полицијска академија. 

На презентацији су говорили и предсједница Управног одбора Центра за едукацију у судству и тужилаштву Сенка Даниловић и директор Полицијске академије Бобан Шарановић, док је Ана Букилић из ЕУРОЛ-а ИИ представила Анализу Упитника о процјени потреба за обукама, спроведену у црногорском правосуђу. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?