Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavljen plan obuka sudija i tužilaca na polju međunarodne pravosudne saradnje za 2018. godinu

Objavljeno: 27.04.2018. 22:39 Autor: Ministarstvo pravde

Plan obuka sudija i tužilaca na polju međunarodne pravosudne saradnje za 2018. godinu predstavljen je danas u Podgorici, u organizaciji Ministarstva pravde, projekta EUROL II, Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu i Policijske akademije. Riječ je o aktivnosti predviđenoj privremenim mjerilima u poglavlju 24 “Pravda, sloboda i bezbjednost” – podoblast pravosudne saradnje. 

Nakon uvodnih riječi predsjednice Vrhovog suda Vesne Medenice i zamjenice šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Audrone Urbonaviciute, aktivnosti Ministarstva pravde u oblasti međunarodne pravosudne saradnje i obaveze u pogledu ispunjavanja privremenih mjerila iz poglavlja 24 predstavio je generalni direktor Direktorata za pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović.

Prema njegovim riječima, Plan za 2018. godinu predstavlja kalendar obuka za prvu od tri godine, predviđene projektom unaprjeđenja kapaciteta crnogorskog pravosuđa za međunarodnu saradnju, koji je Ministarstvo pravde pokrenulo zajedno sa EUROL-om II, imajući u vidu prije svega privremeno mjerilo koje ga zahtijeva, zatim anticipirajući i završna mjerila u ovoj oblasti, a nadasve, vođeni realnom potrebom crnogorskog pravosuđa za ovakvim projektom.

Šaranović je istakao da je, zahvaljujući EUROL-u II, osnovna ideja Ministarstva pravde pretočena u ozbiljan koncept, koji je u periodu od pola godine prešao put od  nacrta do plana, počev od dubinskog istraživanja i detaljnog izvještaja sudije Gvaltijera Mikelinija, preko funkcionalne procjene Ministarstva pravde u kontekstu pravosudne saradnje koju su sprovele sudija Stefano Opilio i profesor Karlo Alberto Đusti, do Protokola o saradnji koji su danas potpisali Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu i Policijska akademija. 

Na prezentaciji su govorili i predsjednica Upravnog odbora Centra za edukaciju u sudstvu i tužilaštvu Senka Danilović i direktor Policijske akademije Boban Šaranović, dok je Ana Bukilić iz EUROL-a II predstavila Analizu Upitnika o procjeni potreba za obukama, sprovedenu u crnogorskom pravosuđu. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?