Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Скупштина ратификовала Споразум којим Црна Гора постаје пуноправни члан ЕМБЛ и ЕМБО-а

Објављено: 27.04.2018. 19:36 Аутор: Министарство науке
Скупштина Црне Горе ратификовала је данас Споразум којим Црна Гора постаје пуноправни члан престижних европских научних организације за молекуларнију биологију ЕМБЛ и ЕМБО.

У питању је Споразум о оснивању Европске Конференције за молекуларну биологију, и Споразум о успостављању Европске Лабораторије за молекуларну биологију. Ратификацијом овог Споразума стекли су се законски услови за њихову пуну имплементацију.

На овај начин Црна Гора се придружила у пуноправно чланство највећим европским институцијама из области “лифе сциенцес” и тјесно повезаних области истраживања.

Приступање Црне Горе у пуноправно чланство у ЕМБЦ и ЕМБЛ има, поред научно-технолошког, економски, али и политички значај, нарочито у контексту европских интеграција, бољег позиционирања Црне Горе у Европском истраживачком простору (ЕРА), јачању имиџа земље, као и бољем позиционирању Црне Горе у реализацији регионалног Међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

Приступањем овим реномираним међународним институцијама нашим истраживачима ће бити омогућен приступ међународној научној инфраструктури, модерној технологији, квалитетно истраживање на европском нивоу, као и интегрисање унутар европске научне заједнице. Генерални програм ових институција је у највећем дјелу фокусиран на пружању широког спектра програма за младе људе, као што су разне врсте стипендија на докторском и постдокторском нивоу, обуке, курсеви, радионице, те грантови за стартуп-ове.

Мобилност истраживача и рад у међународним научним колаборацијама ће утицати на повећање конкурентности наших научника, смањену одлива талената јер ће, због могућности приступања подацима, истраживања моћи да обављају из матичних институција, а знање које стичу овим путем ће моћи да примјењују у другим областима и на тај начин допринесу развоју државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?