Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на конференцији у Софији: Међународни институт рјешење за изазове региона

Објављено: 04.05.2018. 19:30 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке др Сања Дамјановић учествовала је на конференцији високог нивоа Паметна специјализација и трансфер технологија као иновациони покретачи за регионални раст, у организацији Генералног директората Заједничког истраживачког центра Европске комисије (ЈРЦ), 3. и 4. маја у Софији, Бугарској, а под покровитељством предсједавања Бугарске Савјетом Европске Уније. Конференција је окупила креаторе политика, научну и бизнис заједницу, како би се ближе разматрале могуц́ности, као и изазови земаља Југоисточне Европе.

Министарка је на панелу "Могуц́ности и изазови у региону: пут ка иновацијама", којим је предсједавао Цхристиан Даниелссон, генерални директор Директората за преговоре о сусједству и проширењу (ДГ НЕАР) из Европске комисије, казала у уводном излагању да је регион Западног Балкана имао периоде интензивног технолошког развоја и дао значајан научни допринос на европском нивоу, али су сукоби и период транзиције зауставили даљи напредак. Из тог разлога, посљедњих деценија већина научних институција суочила са значајним одливом кадра.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Рјешење за изазове са којима се суочава не само Црна Гора, већ и цијели регион, је успостављање научноистраживачке инфраструктуре базиране на најсавременијој технологији, а што би услиједило кроз реализацију Регионалног пројекта - Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, казала је министарка Дамјановић.

Она је присутнима на панелу саопштила да је Управни одбор Института на посљедњој сједници изабрао Хадронску канцер терапију са истраживањима из Биомедицине помоћу протона и тежих иона, као опцију за институт. Хадронска терапија представља најсавременији начин за лијечење великог броја врста канцера и на овом пројекту би радило око 1000 истраживача. Уз то, био би јединствен пројекат у свијету јер би 50 одсто времена било одвојено за истраживања. Ова инфраструктура, знатно би унаприједила сарадњу између науке и привреде, као и сарадњу земаља у Региону, истакла је министарка.

Дајући осврст на Стратегију паметне специјализације, министарка Дамјановић је казала да је доношење Стратегије изузетно користан и важан процес који ће помоћи да се спријечи фрагментација, и онако ограничених, ресурса, усмјере научно-истраживачки тимови и укаже на развојне шансе, будући да ће постојати значајни национални и ЕУ извори финансирања.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Стога, како је оцијенила, постоји потреба за добро утемељеном, методолошки развијеном, С3 стратегијом која ће бити смјерница за наше напоре у сегменту истраживања и иновација, али такође и пут за инвеститоре и финансијере у циљу успјешног финансирања.

Дамјановић је казала да су активности на припреми Стратегије паметне специјализације у току, те да је Црна Гора добила подршку Заједничког истраживачког центра Европске комисије (ЈРЦ) за њено креирање, при чему је већ приступила ЈРЦ С3 платформи. Идентификовано је 46 економских подручја у којима је наша земља специјализована и сада улажемо у предузетничко откривање, како би се идентификовале нове могућности које ће компаније препознати као развојне шансе.

На конференцији је констатовано да су улагања у истраживање, иновације и људски капитал кључне приоритетне области за подстицање послова и раст, посебно у контексту дигиталне економије. Истовремено, проширење ЕУ према западном Балкану остаје на дневном реду са посебним освртом на подстицање напретка ка чланству у ЕУ, инклузивној регионалној сарадњи и промовисању друштвено-економског развоја.

Ministarstvo nauke

На панелу су осим министарке Дамјановић учествовали и: Генка Георгиева, директорица за политику и институције ЕУ у Министарству спољних послова Бугарске, Циприан-Ион Преда, државни секретар у Министарству за истраживања и иновације Румуније, Виктор Недовић, замјеник министра за образовање, науку и технолошки развој Србије, Беса Схахини, замјеник министра за образовање, спорт и младе Републике Албаније, Јасна Шафхаузер, савјетница у Амбасади Босне и Херцеговине у Бугарској, Марјан Гјорцхев, амбасадор Републике Македоније у Бугарској и Арбер Геци, замјеник министра образовања, науке и технологије Косова.

На маргинама конференције министарка се сусрела и са г-дином Владимиром Шухом, генералним директором Заједничког истраживачког центра Европске комисије и г-ђом Горданом Грковић, директорицом Научно-технолошког парка Београд.

Фото: Антон Крустев

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?