Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство одрживог развоја и туризма уључено у пројекат „Луxеxпертоур“

Објављено: 04.05.2018. 20:45 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Међународна конференција за покретање пројекта „Луxеxпертоур“ који ће се финансирати из средстава ЕУ програма Ерасмус+, одржана се данас у Риму. Циљ реализације пројекта „Луxеxпертоур“ је унапређење вјештина и запошљавања у туристичком сектору за туристичке раднике, садашње и будуће, у циљу пружања адекватних услуга високо-платежним туристима. Фокус је на „меким“ вјештинама, језичким и интерперсоналним вјештинама, те ИЦТ вјештинама, а у складу са ЕСЦО таксономијом и посредством МООЦ, чиме ће се радити на стварању тзв. „агената луксузног искуства“ што је у складу са захтјевима малих и средњих предузећа, те са ЕУРЕС „пасошем вјештина“ у угоститељству и туризму. Пројекат ће трајати двије године, а фонд средстава за његову реализацију износи око 300.000 еура.

На конференцији учествује делегација Министарства одрживог развоја и туризма коју предводи Оливера Брајовић, генерална директорица Директората за развој конкурентности и инвестиције у туризму. Брајовић је говорила на конференцији у својству члана Управног одбора за прву конференцију пројекта, те као члан пројектног тима Министарства одрживог развоја и туризма који ради на овом пројекту. Она је у уводном дијелу представила надлежности Министарства, са посебним освртом на надлежности у области туризма, као и улогу у пројекту „Луxеxпертоур“ и његов значај за туризам. У склопу конференције за отварање пројекта одржан је и панел на тему „Изазови и формирање капацитета у туризму за индивидуално и територијално оснаживање“ на којем је било ријечи о значају туризма за локални развој, те значају луксузног искуства у туризму и потреби унапређења вјештина пружалаца услуга у овом сектору.

Брајовић је у свом излагању истакла туристички производ Црне Горе у контексту нове понуде која се развија и која ће по свом квалитету бити у категорији „луксузног искуства“, те могућности за даљи развој овог сегмента, али и неопходности јачања домаћих кадрова кроз унапређење вјештина.

Кроз пројекат „Луxеxпертоур“ реализоваће се анализа потребе за обукама кроз коју ће бити мапиране потребне вјештине и мултисекторске иновативне компетенције, као и идентификован кључни сет вјештина за будуц́ност у овом сектору. У току трајања пројекта биће сачињен и „Луxеxпертоур“ тренинг програм, а биће реализован и пилот пројекат односно транснационални тренинг структуриран као међународна љетња школа. Овај тренинг ће трајати 150 сати и циљ је да се кроз исти обуче први „агенти луксузног искуства“.

На конференцији је учествовало око 150 учесника и то представника компанија које су партнери на пројекту, представници приватног сектора, као и професори и студенти са ИТИС „Галилео Галилеи“, Института „Ливиа Боттарди“ и Института „Паоло Баффи“ из Рима. Министарство одрживог развоја и туризма је један од партнера на пројекту, уз италијански „Форцопим“ који је водећи партнер, „ИФ“ и „Оффицина Рамбалди“ из Италије, „Сиксали Девелопмент Центре“ из Естоније, „Центро Супериор де Хостелериа дел Медитерранео“ из Шпаније и Град Мостар.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?