Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европски дан самосталног живљења: Најскупља дискриминација, изолованост и сегрегација

Објављено: 05.05.2018. 16:40 Аутор: ПР служба

Представници/е Министарства за људска и мањинска права подржали/е су својим присуством догађај којим је Удружење младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ) у сарадњи са Министарством европских послова обиљежило 5. мај, Европски дан самосталног живљења.

Догађај је био прилика да се још једном укаже на положај особа са инвалидитетом, те подсјети на важност њиховог самоприхватања и самоодређења. Извршна директорица УМХЦГ Александра Павићевић рекла је да многе особе са инвалидитетом још увијек привремено, повремено или трајно проводе живот у институцијама затвореног типа, али и да многе од њих које живе у сопственим домовима немају  приступ сервисима подршке који би им омогућили да живе достојанствен живот и буду активни, самосвјесни грађани.

Представници/е политичких партија учествовали/е су у симулацији свакодневице лица са инвалидитетом и директно се упознали са изазовима и проблемима са којима се оне суочавају у свакодневном животу. Симулација је била прилика да се и бројне званице, грађани и грађанке, индиректно увјере са колико се изазова у једном дану суочавају особе са инвалидитетом, почевши од физичких препрека које их у највећем броју случајева онемогућавају да остваре своје потребе.

Са догађаја је поручено да је најскупља дискриминација, изолованост и сегрегација, а у оквиру истог организована је и "Жива библиотека" гдје су чланови/ице УМХЦГ-а и других невладиних организација за заштиту и унапређење права рањивих група одговарали на питања заинтересованих субјеката.

Догађај је организован у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?