Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на радном састанку са представницима Монстата

Објављено: 08.05.2018. 16:38 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић одржала је данас радни састанак са представницима Завода за статистику Црне Горе, директорицом др Горданом Радојевић и њеним ужим тимом, помоћницима мр Вуком Чађеновићем и мр Бранком Шушић-Радовановић.

Теме састанка биле су иновативна статистика, Европска табела за иновације (Еуропеан Инноватион Сцоребоард) која пружа упоредну анализу учинка иновација у земљама ЕУ, другим европским земљама и регионалним сусједима, те процјењује релативне снаге и слабости националних система иновација и помаже земљама да препознају подручја која је потребно додатно ојачати, као и даље унапријеђење квалитета статистичких података у складу са ЕУ методологијом.

Влада Црне Горе је усвојила Стратегију иновативне дјелатности с Акционим планом у периоду 2016-2020. године, којом се по први пут уређује стратешки оквир у области иновативне дјелатности. Најзначајнији циљ је повезивање научноистраживачких установа, тј. научне и академске заједнице, са бизнис сектором у реализацији примијењених и развојних истраживања.

У циљу потребе даљег унапређења квалитета статистичких података у складу са ЕУ методологијом, обезбијеђена је експертска подршка кроз пројекат из програма ИПА 2013. Јачање статистичког капацитета и одредби економске и социјалне статистике. Кроз овај пројекат, Министарству науке је одобрена ТАИЕX експертска подршка на пољу статистике И&Р (истраживање и развој) и статистике иновација. Циљ компоненте која се односи на науку и иновације у оквиру овог пројекта је осигурање квалитета административног регистра (информационог система) за сакупљање и производњу статистике И&Р и израда Плана увођења статистике иновација у Црној Гори за период до 2020. године.

Састанку је присуствовала и мр Бранка Жижић, национална координаторка за ЕУ програм Хоризонт 2020 у Министарству науке.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?