Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе посвећена заштити старих и њиховој интеграцији у друштвени систем

Објављено: 08.05.2018. 19:43 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић свечано је отворио данас, 08. маја 2018. године, одјељења за деменцију и палијативу, као и просторије за радну и окупациону терапију у оквиру ЈУ Дом старих „Бијело Поље“.

На церемонији отварања говорили су и предсједник општине Бијело Поље Петар Смоловић, као и директор Дома старих „Бијело Поље“ Дејан Павићевић.

Министар Пуришић је навео да ова установа од оснивања постиже значајне резултате у погледу унапрјеђења заштите старих лица, нагласивши да већ скоро осам година пружа институционалну бригу у погледу становања, исхране, његе и здравствене заштите, као и правне и савјетодавне помоћи. 

 mrss        mrss

„Реконструкцијом одјељења за деменцију, палијативну његу, просторија за радну и окупациону терапију и фризерског салона заокружићемо комплекс у којем ће се примјењивати европски стандарди у области геронтологије и социјалног рада уз пуно уважавање потреба корисника“ – истакао је Пуришић.
 
Пуришић је казао да Министарство рада и социјалног старања у сарадњи са локалном управом препознаје све већу потребу да се старим лицима обезбиједи што квалитетнији живот. 

„Данашњи догађај, као и недавно отварање Дома старих у Пљевљима, још једна је потврда да Влада Црне Горе кроз пуно уважавање личности и посебности корисника на адекватан начин брине о старима обезбјеђујући заштиту и пуну интеграцију рањивих категорија становништва“ – закључио је Пуришић. 

Предсједник Смоловић са задовољством је констатовао да у Бијелом Пољу постоји развијена палијативна њега.
 
„Стручна лица Дома старих, уз интердисциплинарни приступ помажу обољелима и члановима породица, а та подршка обухвата тјелесне, психосоцијалне и духовне аспекте живота. Корисницима се у сваком тренутку пружа потребна и одговарајућа њега, која им осигурава најбољи могући квалитет живота“.

Директор ЈУ Дом старих „Бијело Поље“ Дејан Павићевић истакао је да одјељење деменције је прво на сјеверу Црне Горе, опремљено по најсавременијим европским стандардима, са капацитетом од двадесет мјеста.

Павићевић је најавио да се планира покретање домских новина и отварање дневног боравка за стара лица. 




 







ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?