Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Произвођачима са подручја Подгорице представљен ИПАРД позив за подршку преради

Објављено: 08.05.2018. 22:52 Аутор: МПРР

MPRRПредставници Министарства пољопривреде и руралног развоја данас су заинтересоване прерађиваче са подручја Главног града упознали са процедуром спровођења ИПАРД јавног позива за подршку преради, на који могу аплицирати до 16. јула 2018. године.

Заинтересовани кроз овај јавни позив могу добити подршку за инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавку опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Кроз ИПАРД позив за прераду, заинтересовани апликанти могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, док подршка износи до 50% прихватљивих трошкова. Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Осим за основне услове за аплицирање и могућности подршке кроз овај позив, присутни предузетници имали су посебна интересовања везана за детаље процедуре набавке у оквиру инвестиције. Појашњена им је процедура набавке и наглашено да све робе и услуге које се набављају у оквиру инвестиције морају испуњавати ЕУ процедуре и услове, који су дефинисани позивом.  

Прерађивачима који су били заинтересовани и за други ИПАРД јавни позив за бесповратну подршку примарној пољопривредној производњи, а који је, такође, у току, појашњено је да се могу истовремено пријавити на оба позива – и за примарну и за прераду.

Представници Министарства подсјетили су присутне да корисници ИПАРД јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које потенцијални корисници подршке морају да задовоље да би остварили подршку кроз овај јавни позив. У тренутку подношења захтјева за исплату, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати:

Сектор прераде млијека: минимални капацитет дневне прераде од 500 л млијека;

Сектор прераде меса:   -     кланице са минималним капацитетом дневног клања (8 радних     часова) од десет грла говеда или 20 грла свиња или 30 грла оваца или коза или 3.000 комада живине;

-        прерада меса са минималним капацитетом годишње прераде од 10 т;

Сектор производње вина: минимални капацитет од 2.000 л вина годишње;

Сектор прераде воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље): погони за прераду воћа и поврћа регистровани у одговарајућим регистрима у складу са законом.

Сектор прераде маслина: минимални капацитет прераде од 500 кг;

Сектор прераде рибе и аквакултуре: минимални капацитет годишње прераде од 5 т.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?