Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић потписао документе о ратификацији првих дванаест НАТО стандарда

Објављено: 10.05.2018. 16:33 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић данас је потписао документе о ратификацији, односно  Национални одговор о потврђивању првих дванаест НАТО стандарда (СТАНАГ).

Овим Црна Гора и формално, као чланица Алијансе,  преузима свој дио одговорности у процесу НАТО стандардизације, односно у успостављању и примјени стандарда који се односе на основне НАТО доктрине, стандарде у области кодификације и стандард познавања енглеског језика.

 

Процес прихватања НАТО стандарда у Црној Гори почео је 2013. године, након доношења измјена Закона о одбрани и Правилника о стандардизацији одбране.

У међувремену, добијен је софтвер за тзв. електронску ратификацију (е-ратифицатион) и обучени запослени у Дирекцији за стандардизацију, кодификацију и квалитет Министарства одбране, која ће наставити са својим активностима на прихватању НАТО стандарда.

Од тада, усвојено је преко 150 НАТО стандарда, који су постали стандарди одбране Црне Горе. Наша земља, као чланица Алијане, има право и обавезу да учествује и у самом процесу доношења и измјене НАТО стандарда, којих има преко 1.000.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?