Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изазови успостављања првог Научно-технолошког парка у Црној Гори: Шанса за повезивање науке и бизниса

Објављено: 10.05.2018. 19:26 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарство науке, у сарадњи са Универзитетом Црне Горе, организовало је данас, у згради Ректората, радионицу о изазовима успостављања првог Научно-технолошког парка у Црној Гори. НТП је један је од стратешких приоритета Владе Црне Горе и најзначајнијих научноистраживачких и иновативних пројеката, који има за циљ да обједини предузетничке, иновативне, научне и привредне капацитете и оствари везу са локалним и регионалним бизнис центрима, инкубаторима и кластерима.
У наредном периоду за овај пројекат ће се радити на припреми техничке документације и адекватном правном успостављању, формирању менаџмента, као и дефинисању програма подршке и обука. У плану је изградња сједишта у Подгорици са три импулсна центра у Никшићу, Бару и Пљевљима. Радионица је била идеална прилика да релевантни актери из академске заједнице, привредног и цивилног сектора размијене мишљења и идентификују кључне изазове на путу ка успостављању научно-технолошког парка.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Радионицу је отворила министарка науке, др Сања Дамјановић, која је у уводном обраћању истакла да је неопходно дефинисати бизнис модел по којем ће ова јединица што прије постати самоодржива и независна од јавног буџета, као и генератор привредне дјелатности у нашој земљи.
-Да би овај пројекат био успјешан првенствено је потребан добар менаџмент који ће повезати све актере као што су факултети и истраживачки тимови, бизнис асоцијације, кластери, стартап заједнице, компаније, али и страни инвеститори. Потребна нам је добра сарадња и прихватање Научно-технолошког парка као мјеста за развој озбиљних и утицајних пословних, научних и иновативних подухвата. Требају нам продуктивни људи, а знам да их Црна Гора има, овдје и у дијаспори. Потребне су нам и инвестиције, инвеститори за ризичне, али потенцијално веома успјешне бизнисе, засноване на новим идејама и модерним технологијама. На крају, треба нам адекватан правни амбијент који неће стварати препреке за све наведено већ ће олакшавати и усмјеравати бизнисе ка оваквој врсти пословања, казала је министарка Дамјановић.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Научно-технолошки парк даје шансу да се оствари дугогодишња намјера повезивања науке и бизниса и стварања једног новог иновативног амбијента, који ће, нагласила је министарка, да креира нова радна мјеста првенствено за младе људе, али и утицати на технолошки опоравак наше земље.

Министарка се посебно захвалила специјалном госту и предавачу, господину Јанку Бургару, експерту за развој бизнис модела у једној од најпознатијих брзорастућих фирми у Словенији (ЦосyЛаб) и бившем државном секретару у Министарству економије и Министарству јавне управе Словеније, који је на данашњој радионици са учесницима подијелио искуства Словеније у формирању научно-технолошких паркова и давао смјернице у циљу њихове што успјешније реализације и финансијске стабилности.

Ministarstvo naukeМноги покушаји успостављања научно-технолошких паркова у другим земљама су били неуспјешни, управо зато што се није стратешки водило рачуна на вријеме о моделу одрживости. Г-дин Бургар је указао на потенцијалне ризике и у активној дискусији са учесницима радионице указао на могућа рјешења изазова на путу ка успостављању ове савремене научне инфраструктуре у Црној Гори. Он је истакао да је креирање националног иновационог екосистема задатак који захтијева укључивање више министарстава због своје сложености, те да је неопходно укључити све актере, али да импулс мора доћи и од представника приватног сектора.

На радионици су такође говорили и проректорка Универзитета Црне Горе проф. др Ирена Оровић, која је овом приликом казала да је управо задатак Универзитета да омогући ефикасни трансфер знања и технологија, потпомогне културу иновативности на којој се темеље модерна друштва, те да је улога УЦГ-а изузетно важна будући да је пракса у свијету дасе научно-технолошки паркови везују управо за научно-истраживачке институције, однодно универзитете.
Радосав Бабић, генерални Генерални директор Директората за трансформацију и инвестиције у Министарству економије, говорио је о развоју малих и средњих предузећа у Црној Гори, активним подршкама Владе Црне Горе развоју бизниса, давајући посебан осврт на програме подршке старт аповима.
Генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност у Министарству науке, др Дарко Петрушић, представио је присутнима активности и инструменте Министарства у циљу пружања подршке иновативној дјелатности, а које треба да ојачају партнерство између научноистраживачких институција и привредног сектора и подигну ниво улагања приватног сектора у истраживање и иновације.

Радионици о Научно-технолошком парку су присуствовали представници факултетских јединица Универзитета Црне Горе, Универзитета Доња Горица, Привредне коморе, Завода за интелектуалну својину, Секретаријата за развојне пројекте, Уније младих предузетника, као и успјешних црногорских старт уп компанија.

ОВДЈЕ можете преузети презентацију господина Јанка Бургара.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?