Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Јоветић: Изградња боље јавне управе заједнички је циљ

Објављено: 10.05.2018. 21:34 Аутор: МЈУ

Државни секретар Министарства јавне управе, Горан Јоветић учествовао је данас на конференцији “Ка бољој управи у Црној Гори“, у организацији Института алтернатива.

„ Изградња боље управе за наше грађане и привреду је заједнички циљ свих нас, који се рефлектује у унапређењу квалитета рада, ефикасности, транспарентности и професионализацији јавне управе. Управо на путу остваривања тог циља организације цивилног друштва видимо као нашег важног партнера у области реформе јавне управе која подразумијева унапређење свих слабих карика у систему, побољшања нивоа услуга, повећање одговорности на свим нивоима – од високо руководног до службеничког кадра. То је процес који подразумијева укљученост свих релевантних домаћих и међународних партнера, истакао је Јоветић.

„Остварили смо напредак у процесу реформе јавне управе у преговорима са Европском комисијом и као потврда томе добијена је оцјена добар напредак која нам је дала вјетар у леђа да са још већим еланом приступимо наредним фазама у овом захтјевном процесу реформе јавне управе.Веома смо задовољни што су управо два нова системска закона која уређују област локалне самоуправе и службенички систем добиле позитивне оцјене од Комисије. У наредном периоду очекује нас имплементација ових закона и 14 подзаконских аката које смо припремили, те успостављање професионалне Комисије за жалбе и Дисциплинске комисије, нагласио је Јоветић.

Такође, посвећени смо процесу оптимизације који је пред нама. Радне групе у оквиру тима за оптимизацију већ увелико раде на плановима у складу за утврђеном методологијом, а у сарадњи са експертима и Сигмом разматрамо најбоља и економски најодрживија рјешења, а у контексту боље и сервисно орјентисане јавне управе“ , истакао је Јоветић.

Конференција представља завршни догађај пројекта ”Цивилно друштво за добру управу: „Да служи и заслужи!”, који спроводе Институт алтернатива, Бонум, Натура, Нови хоризонт и Центар за истраживачко новинарство, а који финансирају Европска унија у оквиру програма подршке развоју локалних организација цивилног друштва и Балкански фонд за демократију (БТД), пројекат Њемачког Маршаловог фонда САД (ГМФ).

Главни циљ пројекта је да унаприједи праксе доброг управљања у Црној Гори, као и да пружи независни мониторинг реформе јавне управе и ојача капацитете организација цивилног друштва за сличне будуће активности.
Институт алтернатива је представио кључне налазе другог по реду мониторинга реформе јавне управе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?