Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић разговарао са привредницима из Бијелог Поља: Стварају се претпоставке за даљи раст и развој локалне економије

Објављено: 12.05.2018. 17:26 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, приликом радне посјете Бијелом Пољу, имао је посебан састанак са привредницима из ове општине.

Састанку је присуствовао предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић и предсједник Одбора директора Инвестиционо – развојног фонда (ИРФ) Зоран Вукчевић.

На бази актуелних и планираних пројеката и инвестиција, оцијењено је да се стварају претпоставке за даљи раст и развој бјелопољске привреде, што би требало посебно да допринесе отварању значајног броја нових радних мјеста.

На састанку је присуствовао значајан број привредника и исказана је спремност за наставак партнерства у изградњи још повољнијег пословног амбијента, са нивоа компанија, локалне самоуправе и државних институција. Посебно је указано на потребу сагледавања могућности за даље побољшање конкуретности нашег пословног амбијента у дијелу смањивања пореских оптерећења, а посебно пореза на рад. Потпредсједник Симовић је истакао да на том плану свој допринос треба да дају и локалне самоуправе у дијелу снижавања локалних пореских оптерећења као и да Влада озбиљно размишља у том правцу, охрабрена постигнутим резултатима на плану консолидације јавних финансија. Неопходан услов за такве одлуке је и додатно сузбијање свих појавних облика сиве економије, а када је порез на рад у питању, потребно је значајно смањење сиве економије на тржишту рада.

Током састанка, дата је јасна презентација могућности које постоје са нивоа ИРФ-а, као и бројних ресорних министарстава која располажу са значајним подстицајним бесповратним средствима за привреду.

Господин Смоловић је представио бројне актуелне и планиране развојне пројекте у Бијелом Пољу, који су од великог значаја за постојеће привредне субјекте, као и за анимирање нових инвеститора.

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе је у наставку посјете Бијелом Пољу посјетио једног од привредних субјеката, предузеће Екопромет – Рибаревине, које се бави прерадом хране биљног поријекла, конкретно замрзавањем боровница, малина и паковањем печурки. Екопромет је корисник подршке Министарства за изградњу објекта, кроз коју је за инвестицију вриједну 215 хиљада еура, добио бесповратну подршку у износу од више од 90 хиљада еура. Захваљујући тој инвестицији, корисник је унаприједио производњу, посебно у дијелу испуњавања стандарда безбједности хране, чиме је прешао у И категорију објекта за прераду хране, што значи да задовољава стандарде ЕУ.

Потпредсједник Симовић је након обиласка погона истакао да је ријеч о одговорном пословању и стварању услова да фирма има капацитет за даљи раст и конкуретност. Позвао је власника да настави да користи средства која је обезбиједила Влада, преко ресорног Министарства, кроз програме и мјере подршке унапређењу производње.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?