Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на обиљежавању 160 година од битке на Граховцу

Објављено: 13.05.2018. 20:41 Аутор: Министарство културе
Данас је обиљежено 160 година од битке на Граховцу. На свечаности су говорили министар културе Александар Богдановић и предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић.

Министар Богдановић је у свом говору истакао: „Скоро свака побједа црногорске војске у бројним биткама током наше бурне историје, била је извојевана из неравноправног односа снага између Црногораца и оних са којима су се сукобљавали. Некада је то био мањи број бораца у одоносу на непријатеља, некада слабија опремљеност, некада изостанак подршке савезника, а обично су сва та три отежавајућа фактора притискала црногорске војне подухвате. Ни почетни услови битке на Граховцу нису изгледали другачије, али то је временом постало стање које су Црногорци прихватили као свој историјски усуд, као што су их, исто тако, традиција и сопствено искуство научили да бој бије, прије свега, срце у јунака. Та срчаност, израсла из свијести и одлучности да се бране дом и слобода, остаће као једна од најтипичнијих црта црногорског карактера, истицана код свих аутора који су се бавили феноменом непокорности једног малобројног народа. Битка на Граховцу засигурно је један од историјских догађаја који је давао велику фактографску потпору том феномену.“

„Када се, пак, осврнемо на онај сегмент који је везан за карактеролошку црту црногорских борби за слободу, онда је јасно да битка на Граховцу представља један од најсјајнијих драгуља у том вишевјековном низу, битка у којој се преносио онај слободарски завјет пређашњих војевања на оне који ће услиједити у Вељем рату, Мојковачкој битци, све до антифашистичке борбе у Другом свјетском рату. Управо због тога, данас на овом мјесту, одајући признање граховачким јунацима, желимо подсјетити нове нараштаје на култ слободарства, који заузима централно мјесто у кодексу вишевјековног трајања Црне Горе, и његовом значају за очување наших државотворних и идентитетских темеља,“ закључио је Министар.

Предсједник Општине Грбовић је рекао: „На данашњи дан 13. маја 1858. године завршена је једна од најславнијих битака у црногорској историји, битка на Граховцу у којој је војска књаза Данила савладала војску отоманске империје на челу са Хусеин пашом. Послије велике побједе над многобројнијим противником, Црна Гора је добила значајно територијално проширење, а заплијењена је и огромна количина оружја и опреме. На челу црногорске војске од 7 000 војника налазио се војвода Мирко Петровић старији брат књаза Данила. Османску војску од око 13 000 војника предводио је Хусеин паша. Да би доказала своје право на Грахово и пресјекла црногорски утицај на херцеговачки устанак, Турска је одлучила да заузме Грахово. Отоманска војска је кренула од Требиња и Билеће. Претходница којом је командовао Кадри паша заузела је 4. маја Бањане, а 9. маја су турске трупе дошле на Граховац и ту се улогориле са намјером да заузму Грахово. Изградили су шанчеве, ровове, поставили 8 топова, али Хусеин паша није осигурао позадину нити је обезбиједио одступницу. На Грахову се у то вријеме налазило 500 Црногораца под командом сенатора војводе Петра Вујовића.”

Предсједник Грбовић је додао: “Граховачка битка је пресудно утицала на даљи пут Црне Горе према добијању државности која је озваничена на Берлинском конресу 1878. године. Још једном је храбри народ из мале земље са брдовитог Балкана задивио свијет. Био је то још један доказ да ни зла времена ни ратови црногорском човјеку нијесу могли одузети исконску снагу, храброст и упорност. Цијели свијет је одао пошту онима који су голим животима пркосили пушкама и бајонетима, вјерни Црној Гори и њеној слободи.”

У умјетничком програму су учествовали Оркестар гарде Војске Црне Горе, сопран Александра Војводић Јововић и глумци Слободан Маруновић и Миро Николић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?