Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Инфо дан за кластере: Позив предузећима и невладиним организацијама да аплицирају за државну помоћ

Објављено: 14.05.2018. 17:21 Аутор: ПР центар
Министарство економије, у сарадњи са представништвом УНДП-а у Црној Гори, расписало је Јавни позив за подршку кластерима који ће бити отворен до 11. јуна, а поред финансијске подршке, како је саопштено, заинтересованима ће бити обезбијеђена и асистенација у припреми апликација.

PR centarГенерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић је на Инфо дану за Програм развоја кластера, казао да је Фонд за реализацију Програма подстицања развоја кластера у Црној Гори за ову годину увећан за 50 хиљада еура, и да износи 150 хиљада еура.

„Циљ Програма је финансијска подршка ефикаснијем функционисању кластера и њихове боље промоције, са циљем остварења боље конкурентске позиције малих и средњих предузећа на националном и међународном тржишту“, истакао је Бабић.

Он је рекао да су предмет суфинансирања стратешки приоритетне дјелатности, које обухватају прераду пољопривредних производа, прехрамбену индустрију, као и туризам и угоститељство.

Бабић је казао да је Министарство економије, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) , поред финансијске подршке, и ове године обезбиједило техничку подршку за кластере.

„Подршка се односи на припрему апликације за програм државне помоћи. Ангажован је консултант УНДП, који ће водити рачуна о квалитету и комплетности апликација“, рекао је Бабић.

PR centarНачелник Дирекције за инвестиције Борис Ребић казао је да кластер може предати апликацију за два пројекта, различите намјене, а да је, како је саопштио, максималан износ подршке 15 хиљада еура без ПДВ-а, сем за невладине организације, за које ПДВ не улази у обрачун.

„Тежимо да подстакнемо удруживање микро, малих и средњих предузећа и предузетника у кластере, како би превазишли бизнис баријере са којима се суочавају на тржишту, боље промовисали своје услуге и на тај начин остварили бољу конкурентност на тржишту“, поручио је Ребић.

Он је казао да и ове године државна помоћ износи 50 одсто за кластере у развијеним подручјима и 65 одсто од укупних оправданих прошкова за кластере који се налазе на територији мање развијених јединица локалне самоуправе.

„Намјена субвенције се односи на оправдање трошкове пословања, који обухватају прије свега трошкове улагања у материјалне и нематеријалну имовину, изузев ИТ опреме и саобраћајних средстава, оперативне трошкове који подразумијевају трошкове особља и административне трошкове“, саопштио је Ребић.

Он је појаснио да су кластери ове године дужни да дају изјаву да нису у потешкоћама са прописима државне помоћи или у обавези повраћаја незаконито прмљене државне помоћи на период од три године од дана потписивања уговора, сходно новом Закону о контроли државне помоћи.

PR centarКонсултанткиња УНДП-а Милица Даковић рекла је да су ове године новитети различити модели сарадње, у циљу ефикасније реализације пројекта.

„Новитет јесте да ћемо, за кластере којима је потребна помоћ од почетка па до предаје апликације, организовати консултативне састанке, односно радне дане у општинама из којих потичу кластери. Настојаћемо да кроз директан рад на терену и директан рад са кластерима током једног радног дана постанемо још ефикаснији и повећамо број квалитетних апликација“, поручила је Даковић.

Она је казала да ће поред консултативних састанака, бити организоване и отворене консултације у трајању од два сата.

„Техничка помоћ ће се састојати у давању сугестија на припрему методологије, односно самог предлога пројекта, на припрему буџета, извјештаја напретка, као и финалног извјештаја. Кластери ће имати асистенцију у погледу пратеће техничке документације коју је потребно припремити“, објаснила је Даковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?