Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: “Дан програмирања” поводом 10 година постојања ДоМЕн-а

Објављено: 14.05.2018. 20:46 Аутор: МАМА Интернатионал
Национални интернет домен „ме“ један је од симбола суверенитета Црне Горе и основ њене препознатљивости у дигиталном свијету", казала је министарка економије Драгица Секулић која је званично отворила "Дан програмирања".

Поводом 10 година пословања, компанија ДоМЕн доо, као агент националног домена .МЕ, организоала је данас "Дан Програмирања" у Делта Цитy Подгорица, од 12:00 до 18:30х. 

Ministarstvo ekonomije"Иако међу најмлађим државним кодовима домена највишег нивоа, домен „.ме“ је за кратко вријеме остварио изванредан успјех на глобалном тржишту, како по броју регистрација, тако и по квалитету садржаја. За наш домен са пуним правом кажемо да је својеврсни интернет амбасадор Црне Горе у свијету. Популарност нашег домена заснована је на чињеници да замјеница „ме“ у многим свјетским језицима има слично или исто значење као и на нашем језику, што даје велике могућности за маркетиншку употребу ове екстензије, у циљу онлајн промоције и пласмана производа, идеја и информација како у приватне, тако и у пословне сврхе. У националном регистру интернет домена биљежимо више од 900.000 регистрација. Остварена је сарадња са 354 акредитована регистрара, који наш домен нуде крајњим корисницима широм свијета. По овом основу и по основу пореских захватања, државни буџет је приходовао скоро 30 милиона еура у претходних 10 година“, казала је министарка Секулић.

Извршни директор доМЕн-а Предраг Лешић казао је да овим пројектом компанија реализује још једну у низу бројних друштвено корисних активности са циљем да позитивно утичу на развој дигиталног друштва у Црној Гори.

"Тим компаније доМЕн сматра да је једна од најважнијих ствари, поред помоћи стартаповима и активне улоге у формирању дигиталне заједнице, обука младих људи из области програмирања и предузетништва са циљем стварања нараштаја који у будућности могу дати велики допринос развоју друштва у многим сегментима", казао је Лешић.
Ministarstvo ekonomije

Прије почетка радионица уприличена је додјела награда “ДоМЕн куп-а” побједницима онлајн такмичења у алгоритамском програмирању, које је уручила министарка Секулић. Награђени су Нина Митровић из Тивта (СМШ “Младост”, 1. мјесто), Филип Дошљак из Берана (Гимназија “Панто Малишић”, 2. мјесто), Јован Кашћелан из Подгорице (Гимназија “Слободан Шкеровић”, 3.мјесто) и Петар Вукотић из Тивта (ОШ “Драго Миловић” 4. мјесто).

На “Дан програмирања” дошли су ученици из бројних црногорских градова са приморја, из централног дијела и са сјевера државе (Херцег Нови, Котор, Улцињ, Даниловград, Подгорица, Пљевља, Бијело Поље, Рожаје и Жабљак). Догађај је конципиран у шест главних радионица, у којима се посјетиоци смјењују сваких сат времена, а које се одржавају истовремено: ЦодеWеек основе програмирања, ЦодеWеек напредно програмирање, ФИРСТ ЛЕГО Леагуе основе програмирања, ФИРСТ ЛЕГО Леагуе напредно програмирање, Доменова школа програмирања и Демонстрација ВР/АР. Поред радионица, посјетиоци могу обићи и штандове на којима се представљају црногорски факултети и поједине партнерске компаније на пројекту.

Четири министарства су се одазвала за партнере поводом 10 година постојања ДоМЕна, са којима ова компанија уско сарађује: Министарство економије, Министарство просвјете, Министарство јавне управе и Министарство науке. Министарство просвјете подржава квалитетне иницијативе ДоМЕн-а јер дигитализација у образовању изазива код дјеце стваралачни нагон, радозналост у вези са програмирањем и креирањем нових садржаја. Министарство јавне управе подржава активности ДоМЕн-а у дијелу едукације дјеце јер је посједовање дигиталних вјештина основна комуникација у 21.вијеку - програмирање младим генерацијама даје могућност да кодирају своју будућност, да паметно инвестирају у своје образовање и изграде паметно друштво. Из Министартсва науке поручују да је њихов задатак да омогуће атрактиван амбијент за развој иновативних идеја, приступ међународним инфраструктурама кроз умрежавање, да јачају економију базирану на знању како би постали дио дигиталне европске заједнице.

Остали партнери “Дана програмирања” су Црногорски Телеком, Универзитет Црне Горе, Алицорн, Дигитализуј.ме, ЦодеWеек, Интернет Социетy, Млади проналазачи Црне Горе, Флека и Логате.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?