Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сарадњом са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА) до унапређења менторинг услуга

Објављено: 14.05.2018. 21:34 Аутор: м
Коришћењем јапанским метода и алата за побољшање бизнис перформанси црногорских малих и средњих предузећа настојимо да сагледамо актуелно пословање фирми, истражимо тренутне проблеме и баријере за унапређење њиховог бизниса и дефинишемо потенцијале за даљи раст и развој, казао је генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузеца и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Данас је у Министарству економије одржан састанак чланова Управног одбора у оквиру друге фазе Менторинг програма за мала ис средња предузећа у Црној Гори, на коме су, поред представника Министарства економије, присуствовали и представници ЈИЦА консултанског тима, као и ЈИЦА канцеларије за Балкан.
„Ово је стратешки важан пројекат сарадње влада Црне Горе и Јапана кроз који заједнички настојимо да допринесемо побољшању укупног пословног амбијента у коме послују мала и средња предузећа. Настојима да унаприједимо њихову конкурентност на националном и регионалном нивоу, а са друге стране тежимо успостављању нове и јачању постојеће регионалне и пословне сарадње између четири земље из региона“, казао је Бабић.

Он је додао да ће се кроз другу фазу реализације пројекних активности тежити ближем упознавању корисника менторинг услуга са јапанском пословном културом, посебно у дијелу имплементације КАИЗЕН система, који представља пословну филозофију успјеха јапанске конкурентности у дијелу производног менаџмента.
„Сарадња ће бити додатно учвршћена и унапријеђена кроз директну комуникацију, савјете и препоруке јапанских консултаната црногорским предузећима и менторима, како би менторинг услуга према крајњем кориснику била сто потпунија“, казао је Бабић.

Представник Јапанске Агенције за међународну сарадњу – ЈИЦА Рyохеи Анзаи исказао задовољство досадашњом сарадњом владе Црне Горе са ЈИЦА-ом и успјехом који је остварен у имплементацији овог пројекта. Такође, нагласио је да је ЈИЦА веома задовољна постигнутим резултатима, како у реализацији И фазе, тако и започетим активностима на реализацији ИИ фазе пројекта.

Дугогодишња институционална сарадња која датира јос од 2005. године између Министарства економије и ЈИЦА-е, резултирала је током 2012. године потписивањем Споразума о реализацији трогодишњег Менторинг програма. Ово је уједно био и први пројекат који је Јапанска влада у оквиру технићке помоћи одобрила Црној Гори, а који је усмјерен на унапређење и даљи раст и развој малог и средњег бизниса. Позитивни резултати прве фаза доприњели су новом трогодишњем продужењу реализације пројектних активности (2017-2020).

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?