Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора на конференцији у Београду: Заједнички пројекти у шумарству од интереса за Кину и 16 земаља Европе

Објављено: 15.05.2018. 05:00 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Кина и 16 земаља Централне и Југоисточне Европе, међу којима је и Црна Гора, на дводневној конференцији која је данас завршена у Београду,  обавезале су се на сарадњу и развој пројеката од заједничког интереса у области шумарства.

 

На конференцији која је одржана на тему "Климатске промјене и шумарство у 21 вијеку", усвојена је заједничка изјава о координационим механизмима за сарадњу у шумарству.

 

Испред Црне Горе конференцији су присуствовали Адем Фетић, генерални директор Директората за шумарство, ловство и дрвну индустрију и Ранко Канкараш, начелник Дирекције за шумарство у Министарству пољопривреде и руралног развоја.

 

Акценат конференције био је на изазовима са којима се шумарство суочава због посљедица климатских промјена. Размотрени су модели ублажавања и адаптације, посебно у контексту преузетих обавеза које произилазе из Париског споразума. 

 

Наши представници на конференцији истакли су спремност Црне Горе за сарадњу, како на билатералном нивоу, гдје се већ спроводе бројни пројекти, тако  и кроз учешће у регионалним пројектима који би се реализовали кроз сарадњу Кине и 16 европских земаља.

 

У оквиру конференције, одржан је трећи састанак радне групе за сарадњу, на којем је разматран остварени прогрес у досадашњем периоду сарадње и разговарано о приоритетима за наредни период. Дефинисано је даље дјеловање у циљу развоја научно истраживачких пројеката, а када су у питању бизнис и инвестиционе могућности, договорена је израда каталога који ће омогућити да се на једном мјесту нађу све потребне информације за потенцијалне инвеститоре.

 

Такође, конференција је била прилика да се промовише и новоотворени сајт под називом "Цхина анд ЦЕЕЦ Форестрy", који ће промовисати сарадњу и омогућити заинтересованим странама да добију све потребне информације о статусу сарадње и пројектима који се реализују или намјеравају реализовати, у области шумарства.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?