Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Црна Гора улаже значајне напоре на пољу превенције и сузбијања насилног екстремизма и радикализације

Објављено: 15.05.2018. 20:37 Аутор: МУП
Црна Гора је у односу на земље региона најмање погођена појавом насилног екстремизма и радикализације, али улаже значајне напоре на пољу превенције и сузбијања овог феномена, поручио је државни секретар Драган Пејановић отварајући радионицу пројекта “ Фирст лине” под покровитељством ЕУ, коју предводи словеначко Министарство унутрашњих послова, а која се данас и сјутра одржава у Будви.

Државни секретар је истакао да Црна Гора има стратешки, нормативни и институционални оквир и да у складу са преузетим међународним и регионалним обавезама, спроводи низ мјера и активности у циљу превенције и сузбијања насилног екстремизма и радикализације, посебно који воде ка тероризму, али једнако тако и мјере на плану дерадикализације, рехабилитације и реинтеграције.

Такође је изразио очекивање да ће учесници радионице који представљају све релевантне институције у Црној Гори, кроз размјену искустава са присутним експертима из Словеније и других држава чланица ЕУ, препознати и унаприједити сопствене потенцијале у области сузбијање насилног екстремизма, како с превентивног аспекта дјеловања, посебно кроз ангажовање и оснаживање младих у борби против ове појаве, тако и у погледу проналажења најбољих рјешења сходно националној проблематици.

У фокусу данашње дискусије су механизми спречавања радикализације, индикатори и рањиве групе, док ће сјутра бити ријечи о улози полицајаца који раде у заједници, улози здравства у раном препознавању насилног екстремизма, као и о страним терористичким борцима повратницима.

У уводном дијелу радионице присутнима су се, осим државног секретара Пејановића обратили и предсједавајући Западнобалканске иницијативе за борбу против тероризма (WБЦТи) Рајко Козмељ, менаџер ЕУ пројекта Фирст лине Алберт Чернигој, као и Мартен Ван де Донк испред Експертског центра Мреже за подизање свијести о радикализацији-РАН.

Цјелокупно излагање државног секретара можете преузети овдје










Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?