Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Колашин: министар Бошковић одржао трибину са грађанима поводом успостављања вјежбовно-стрелишног полигона на Сињајевини

Објављено: 15.05.2018. 22:47 Аутор: мод
Поводом успостављања вјежбовно-стрелишног полигона на источној страни планине Сињајевина данас је у Колашину одржана трибина са грађанима, током које се мјештанима обратио министар мр Предраг Бошковић. Трибина је била прилика да се грађани упознају са тачним информацијама о плановима за полигон и његову намјену, а имајући у виду мноштво дезинформација по овом питању.
 
Министар Бошковић је нагласио да се полигон неће користити за изградњу НАТО базе, нити за уништавање муниције, вишка наоружања, као ни заосталих неексплодираних убојних средстава, што је у надлежности Министарства унутрашњих послова. Такође је истакао да неће доћи до уништавања биодиверзитета и водених потенцијала. 

Подсјетио је да је за адекватно функционисање и извршење редовних активности Војске Црне Горе потребан одговарајући вјежбовно-стрелишни полигон и нагласио је да је су такви полигони одувијек постојали и да представљају државни интерес. Истакао је да се Војска увијек одазивала на први позив грађана и општина, кад год је било потребно, попут случаја ванредних ситуација. Такође је учествовала у изради локалних и мјесних путева и на најнеприступачнијем терену. 

Министарство одбране је, у сарадњи са Управом за имовину, више година трагало за локацијом, која би у цјелости била у власништву државе, у складу са Закључком Владе од 12. јуна 2014. године. Таква локација пронађена је на источној страни планине Сињајевини, коју административно дијеле три општине, Колашин Мојковац, и Шавник, дужине 12км ширине 4км. Поменуту локацију је већ 70-их година прошлог вијека Војска користила за гађања. 

Важно је објаснити да је у досадашњој процедури, поред војне, полигон требало да има намјену уништавања заосталих неексплодираних убојних средстава, што је у надлежности Министарства унутрашњих послова. У јавности је ово често креирало забуне, будући да је у надлежности Министарства одбране уништавање вишка наоружања, заосталог из времена бивше Југославије.

Закључци Владе од 26. априла, значајни су и стога што су ове двије намјене полигона одвојене, при чему је Министарство унутрашњих послова задужено да за своје потребе пронађе нову локацију. 

Објашњено је да ће се полигон користити за бојева гађања, највише два пута годишње у периоду када се не користе катуни. Током осталог периода би се радила обука без гађања. Корист за грађане би била многострука – од изградње инфраструктуре, тј пробијање путева до катуна, уређења терена до регулисања водоснабдијевања.

Пуковник Саша Ивановић, начелник у Одсјеку за операције Генералштаба Војске Црне Горе, подсјетио на значајне радове које је инжињеријска чета реализовала на територији општине Колашин и подсјетио да је увијек отворен позив Општини за сарадњу у области изградњи инфраструктуре. Приказао је тачну територију коју би полигон покривао и указао да би се ватрени положај налазио на локацији Мужице, 2км од Савиних вода. Објаснио је да би се гађање вршило у складу са свим безбједносним мјерама техничке заштите, односно пројектилима које у мирнодопским условима не би прелазило пуњење од 500гр-3 кг. На годишњем нивоу укупно, за оба гађања, се не би утрошило више од 500 кг експлозива. Поређења ради, дневно се приликом пробоја пута утроши више од тоне експлозива. Нагласио је да би се прије сваког гађања предузеле одговарајуће мјере безбједности, као и благовремено обавјештавање јавности. Додао је да није планирана изградња сталне инфраструктуре.

Мјештанима, који страхују да би могло доћи до уништавања животне средине, министар Бошковић је поручио да ће Министарство одбране и Војска Црне Горе предузети све неопходне мјере како би обезбиједили потребна испитивања у циљу отклањања недоумица становника овог подручја и утврђивања да коришћење полигона не представља опасност за животну средину.
 
„Непобитно је да држави треба полигон за бојева гађања, али, обзиром на величину наше Војске, та би гађања заиста била минимална и по нашим процјенама, апсолутно не би утицала на загађење животне средине. Наравно, коначну одлуку даће институције које се баве тим питањима и након чега ћемо и ми донијети коначан суд“ закључио је Бошковић.

mod mod mod mod



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?