Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Колашину завршен 10. ЦИСМ Футсал куп за мир 2018

Објављено: 11.05.2018. 22:19 Аутор: мод

Финалном утакмицом репрезентација Војски Црне Горе и Србије, стављена је тачка на јубиларни, десети по реду ЦИСМ Футсал Куп за мир који је под покровитељством Међународног војног комитета за спорт (ЦИСМ) одржан од 07. до 11. маја 2018. године у Колашину. Домаћини су ове године били Министарство одбране и Војска Црне Горе.

Учешће на овом турниру узело је шест војних репрезентација земаља бивше Југославије који су међу собом одмјеравали снаге током пет такмичарских дана, а тријумфовала је екипа Србије која је у финалу побиједила Црну Гору резултатом 4:3. Треће мјесто заузела је екипа оружаних снага Босне и Херцеговине која је у "утјешном" финалу славила над Хрватском 10:5. Пети су били припадници Армије Републике Македоније, а последњепласирани такмичари из Словеније који су добили награду за фер-плеј.

Након врло узбудљивих мечева, жири је за најбољег голмана прогласио Велибора Стојановића из Србије. Његов колега из српске екипе Милош Трајковић је најбољи играч, док су титулу најбољег стријелца подијелили Сенад Сарајкић (БиХ) и Милан Лакчевић (Црна Гора), а постигли су по 6 голова.

Футсал Куп у Колашину је, уз присуство свих делегација и великог броја присутних гледалаца, свечано затворио генерал Илија Даковић, в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, изразивши задовољство успјешном организацијом јубиларног турнира. Предсједник Организационог одбора, пуковник Светозар Брајковић предао је заставу ЦИСМ-е представнику Армије Републике Македоније, која ће бити домаћин овог турнира наредне године.

Подсјецамо, ЦИСМ је међународна спортска асоцијација састављена од оружаних снага земаља чланица, која је отворена према оружаним снагама свих држава. Основана је 18. фебруара 1948. у Ници у Француској, и једна је од највећих мултидисциплинарних организација у свијету. Њен циљ је промоција спортских активности и физичке едукације између оружаних снага, као средство за јачање мира у свијету. Мото под којим функционишу је „Пријатељство кроз спорт". Под њеним окриљем, организују се разни спортски догађаји за 134 земље чланице из Европе, Африке, Азије и Америке. Током Европске конференције ЦИСМ-а у Београду 2008. године, а на иницијативу бившег ЦИСМ секретара, пуковника Мичела Ван Меурса, свих шест држава бивше Југославије одлучиле су да прихвате пројекат ФИФА-ЦИСМ Футсал Цуп фор Пеаце, базиран на принципу узајамног разумијевања, који има за циљ јачање и стабилизацију мира између шест земаља, бивших југословенских република.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?