Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић: Пут шампиона, почиње на школским такмичењима

Објављено: 16.05.2018. 18:26 Аутор: Министарство спорта

Министар спорта Никола Јановић, званично је отворио финале првог школског КУП-а Црне Горе у кошарци и одбојци, у којем је у протеклих пола године учествовало око 2000 дјечака и дјевојчица, из 67 црногорских основних школа. На свечаној церемонији отварања, Јановић је казао да је Министарство спорта, као организатор новоуспостављеног КУП система такмичења, од самог оснивања, заузело организованији приступ школском спорту, као једном од најважнијих предуслова за стварање квалитетне базе наших будућих спортиста.

Вођени, како је рекао ,,ентузијазмом али и одговорношћу, да школски спорт уздигнемо на организованији ниво, са визијом да га омасовимо и што већи број дјеце укључимо у систем спорта и редовне спортске активности, најприје смо иницирали потписивање меморандума са Министарством просвјете”- подсјетио је министар спорта и додао да се Министарство спорта од старта, суочило са још већим изазовом. ,,Умјесто да школски спорт, представља системско рјешење и пут до здравих стилова живота, да дјеци буде образац понашања, који ће их научити фер плеју, како да побједјују али и прихвате пораз, јер је и научно доказано да су дјеца која учествују у организованом систему школског спорта здравија, да постижу бољи успјех у школи, да су више орјентисана ка циљу и тимском постизању резултата, показало се да је школски спорт и у системском, али и у инфраструктурном смислу, један од најнеразвијенијих сегмената спортске области.”- оцијенио је Јановић, истичући да је изазов био утолико већи, након што је анкета Министарства спорта показала, да већина наставника физичког васпитања у основним и средњим школама, није била упозната са такмичењима у организацији Црногорског школског спортског савеза. 

Ministarstvo sporta

Имајући све то у виду, Министарство спорта осмислило је, како је казао, нови КУП систем школског такмичења, који је у континуитету пружио дјеци подстрек да се што више посвете спорту. ,,Окупили смо већину црногорских школа и око 2000 дјечака и дјевојчица шестог и седмог разреда, који су за само шест мјесеци одиграли 185 утакмица и стигли до финала које данас свечано отварамо. На тај начин, дјеци смо понудили интересантан бесплатан програм уз стручан приступ наших искусних просвјетних радника физичког васпитања, који су их бодрили, подстицали и мотивисали. Осмислили смо програм кроз који су се прије свега упознали, стекли нова пријатељства, путовали са утакмице на утакмицу широм Црне Горе, дружили се и забављали и уз све то осјетили чари спортске арене, будећи у себи такмичарски дух уз снажну подршку њихових вршњака, правих ватрених навијача.” – нагласио је Јановић, који је свим такмичарима поручио да упркос томе што ће само побједници данас подићи пехар, сви једнако могу да дијеле радост данашњег такмичења. ,,Зато значај овог Куп-а, ове својеврсне школске олимпијаде, није толико у побједи, колико у учествовању, јер ћете на крају ипак схватити, да најважнија ствар у животу једног спортисте, а самим тим и сваког човјека, није тријумф већ борба и да није суштина побиједити, већ знати како се борити.“

Шампиони се не радјају, већ сами себе стварају, подсјетио је Јановић, увјерен, како је закључио ,,да пут шампиона, почиње на школским спортским такмичењима попут данашњег, које ће изњедрити наше нове младе наде и будуће спортске асове”

У име домаћина, бројне госте и такмичаре поздравила је директорица ЈУ ОШ ,,Радојица Перовић” Мирјана Бошковић. Иако на врху, како је казала, има мјеста само за једног, стићи до овог финала, није био, ни лак ни кратак пут. ,,Зато сте ви за нас сви побједници”- поручила је директорица Бошковић.
Ministarstvo sporta

Јановић је у име Министарства спорта и Владе Црне Горе, захвалио и одао признање, свима онима који су уз жељу и вољу, у организацију овог такмичења, уградили велики ентузијазам. „Хвала нашим пријатељима у Аеродромима Црне Горе, Луци Бар, Ловћен осигурању и Монтепуту, који су дали велики допринос развоју школског спорта, а посебну захвалност дугујемо наставницима физичког васпитања и школама, које су учествовале у овом нашем новом систему школског такмичења, са којима је Министарство спорта успоставило одличну сарадњу, укључујући и школу, која нам је данас домаћински широм отворила своја врата.

Ministarstvo sporta

Пласман у финале школског КУП-а Црне Горе у одбојци и кошарци, изборили су ученици 6. и 7. разреда из шест црногорских основних школа. За трофеј се боре одбојкашице ОШ Југославија из Бара, ОШ Милорад Муса Бурзан из Подгорице и Ош Павле Жижић из Бијелог Поља, док ће се у кошарци надметати дјечаци ОШ Блажо Јоков Орландић из Бара, ОШ Душан Кораћ из Бијелог Поља и домаћин ОШ Радојица Перовић из Подгорице.

Неколико стотина ученика прати финале са трибина фискултурне сале ОШ ,,Радојица Перовић“. До 17:45х на програму је шест утакмица, када ће бити проглашени и побједници, којима ће министар спорта Никола Јановић, министар просвјете Дамир Шеховић и генерални директор Директората за спорт Милош Лалевић, уручити медаље и пехаре.





МИНИСТАРСТВО СПОРТА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?