Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке разговарала са директором Агенције за љекове и медицинска средства Црне Горе

Објављено: 16.05.2018. 19:46 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић разговарала је данас са директором Агенције за љекове и медицинска средства Црне Горе др Милорадом Дрљевићем о научно-страживачкој сарадњи између институција.

Г-дин Дрљевић је упознао министарку са активностима Агенције и сарадњи коју успјешно остварују са образовним и научним инстититуцијама у земљи, Медицинским факултетом, Катедром за фармацију и Катедром за хемију, Металуршко-техничког факултета, као и ресорним агенцијама из региона.

По основу новог Закона о љековима, Агенција ће бити регистрована као Институт за љекове и имаће регулаторну и научну компонентну. Такође, у плану је и отварање специјалне скрининг лабораторије, која ће радити на бази рендген дифракције. Тиме је Агенција створила све предуслове да буде водећи регионални центар за брзу детекцију фалсикованих љекова, у чему виде велики потенцијал.

С тим у вези, на састанку је било више ријечи о будућој сарадњи у склопу Научно-технолошког парка у Подгорици, за коју је изражено велико интересовање од стране Агенције, која би могла инфраструктурно бити дио овог пројекта са специјализованим лабораторијама. У НТП-у Агенција би имала прилику да реализује бројне научно-истраживачке активности, али и да се комерцијализује на тржишту, будући да технике које спроводи имају широку примјену у индустрији.

Агенцију за љекове и медицинска средства основала је Влада Црне Горе 2008. године као национално регулаторно тијело које као приоритетне задатке има заштиту, промовисање и унапређење јавног здравља кроз надлежности у области љекова и медицинских средстава.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?