Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Гур: Одлична сарадња Црне Горе и Уједињеног Краљевства

Објављено: 16.05.2018. 21:58 Аутор: мод

Директор за међународну безбједносну политику у Министарству одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, Ник Гур боравио је данас у радној посјети Министарству одбране Црне Горе. Овом приликом састао се са министром одбране, мр Предрагом Бошковићем, као и са генералним директором Директората за политику одбране, мр Ивицом Ивановићем.

Министар Бошковић је казао да посјета господина Гура потврдјује одличну сарадњу Црне Горе и Уједињеног Краљевства у области одбране, која се огледа у бројним заједничким пројектима од обостраног значаја. Он је подсјетио да је континуирана подршка Уједињеног Краљевства Црној Гори, на њеном евроатлантском путу, немјерљиво допринијела цјелокупној реформи система одбране, кроз подршку у модернизацији  Војске Црне Горе, јачање капацитета у области људских ресурса, односа са јавношћу, као и усавршавања знања енглеског језика. Министар Бошковић се посебно захвалио на указаној прилици да своје официре усавршавамо на престижним британским војним академијама. Министар Бошковић је закључио да ће Министарство одбране Црне Горе и у наредном периоду бити посвећено јачању билатералне сарадње са Уједињеним Краљевством, кроз дефинисање нових заједничких пројеката из области одбране.

Генерални директор Ивановић је током састанка са британским колегом разговарао о могућој сарадњи у области сајбер одбране, с обзиром да сајбер пријетње представљају озбиљан безбједносни изазов свих земаља савезница и намећу потребу јачања сајбер безбједности на институционалном нивоу. Ивановић је истакао да модернизација постојећих капацитета Војске Црне Горе остаје један од кључних приоритета  Министарства одбране Црне Горе.

Ник Гур је истакао да се пуноправним чланством у НАТО, Црна Гора доказала као кредибилан и поуздан савезник и нагласио историјски значај успјешне политичке и војне интеграције Црне Горе у НАТО, не само за стабилност Западног Балкана, већ и за безбједност Југоисточне Европе. Гур се осврнуо на веома интензивну и садржајну билатералну сарадњу и исказао спремност Министарства одбране Уједињеног Краљевства да доприноси даљој реформи система одбране Црне Горе и јачању њене улоге промотера евроатлантских вриједности у региону. Разматрајући могућност нових заједничких пројеката, Гур је изразио задовољство посвећеношћу Министарства одбране Црне Горе подизању свијести о значају сајбер културе, због чега ће Министарство одбране Уједињеног краљевства дефинисати конкретне облике сарадње  у овој области.

mod

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?