Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Расписани нови позиви за твининг пројекте у Х2020 програму

Објављено: 17.05.2018. 13:24 Аутор: Министарство науке
Европска комисија је 15. маја расписала конкурс за Твининг пројекте у Оквирном програму за истраживање и иновације, Хоризонт 2020. Изазов који покушава да ријеши овај сегмент програма је како повезати научне институције из научно мање развијених земаља са лидерским институцијама из ЕУ. У потрази за изврсношћу у науци, истраживачки напредне институције најчешће сарађују унутар затворених група, на тај начин истискујући велики број перспективних институција из такмичења за научне фондове. Твининг пројекти се односе на рјешавање овог изазова. Опредијељен је буџет од 30 милиона ЕУР, а вриједност једног пројекта је до 800.000 ЕУР, Рок за подношење предлога пројеката је 15. новембар 2018. године. Шифра позива: WИДЕСПРЕАД-03-2018.

Домен позива:

Твининг има за циљ значајно оснаживање дефинисане истраживачке области на универзитетима или истраживачким организацијама* из мање развијених земаља (wиденинг земље**), повезујући их са најмање двије лидерске институције на међународном плану, из других земаља чланица или земаља придружених програму. Твининг ће:

Унаприједити научни и технолошки капацитет институција са фокусом на установе или организације из wиденинг земаља;

Помоћи подизању истраживачког профила институције из wиденинг земље, као и научних профила њеног особља;

Успјешни твининг пројекти ће требати да јасно представе научну стратегију којом ће се направити значајан искорак и подстаћи научна изврсност и иновативни капацитет у дефинисаној области истраживања, као и научни квалитет партнера укључених у пројекат. Ова научна стратегија ће укључити план за формулисање нових заједничких истраживачких пројеката у реченој области и објаснити како ће твининг помоћи да истраживање доведе до нове фазе, проширујући његов опсег и научно партнерство. Уколико је релевантно, треба да буду наглашене везе пројекта са Циљевима одрживог развоја УН.

Стратегија треба да укључи свеобухватан скуп мјера које ће пројекат подржати. Оне укључују: краткорочне размјене особља; експертске посјете, краткорочне мисије или виртуелну обуку; учешће на конференцијама; организацију заједничких активности попут љетњих школа; активности дисеминације и комуникације са јавношћу.
Очекује се фокус ка унапређењу укључивања младих истраживача (дефиниције према МСЦА под-програму) у институцији координатору из wиденинг земље. То би требало да се формулише у оквиру посебног радног пакета посвећеног младим истраживачима, који може да укључује обуке, менторство и умрежавање.

Уопштено, трошкови управљања, администрације, умрежавања, обуке, путовања – су прихватљиви у оквиру твининг пројекта. Неприхватљиви су трошкови инфраструктуре и опреме, истраживања (укључујући потрошне материјале), у складу са одредбама из члана 6.5.Ц типског Уговора о гранту.
Трајање твининг пројекта може бити до 3 године.
Европска комисија сматра да пројекти са износом до 0,8 милиона ЕУР могу адекватно да одговоре изазову. То не значи да пројекти којима се тражи мањи износ не могу бити изабрани за финансирање.

Очекивани ефекат:

Повећана истраживачка изврсност институције координатора у дефинисаној области истраживања
Побољшање репутације, привлачности и умрежености институције координатора
Унапријеђена способност за такмичење за научне фондове на националном, ЕУ и међународном плану

Потребно је квалитативно и квантитативно илустровати очекивани потенцијални ефекат твининг пројекта у институцији координатору, засновано на индикаторима попут очекиваних научних публикација у ревидованим часописима, уговорима о сарадњи са бизнисом, интелектуалној својини, новим иновативним производима или услугама.

Треба показати како ће водеће научне институције у партнерству допринијети у смислу приступа новим истраживачким могућностима, креативности и развоју нових приступа, као и како ће бити извор повећане мобилности (долазне и одлазне) научника.
Бенефити за саме међународне лидерске научне институције и начини како ће они бити остварени путем партнерства такође треба да буду образложени.

Све информације, он-лине алатка за подношење пријаве пројекта, документа, могу се наћи на овом линку
За подршку у припреми предлога пројекта можете се обратити националној контакт особи за Wиденинг, Министарство науке Црне Горе, бранка.зизиц@мна.гов.ме

* Главни партнери у твининг пројекту су универзитети и научни институти (јавни или приватни). Партнер у пројекту, након испуњења минималних захтјева, може бити и компанија, уколико је то оправдано пројектом. Приватно профитно правно лице не може бити координатор твининг пројекта.
** Композитни индикатор научне изврсности 2 користи се за идентификацију "лоw Р&И перформинг" ор "Wиденинг" цоунтриес (до 70% ЕУ просјека). Црна Гора припада овој групи земаља.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?