Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Објављено: 17.05.2018. 19:31 Аутор: Министарство културе
Црногорски симфонијски оркетар наступио је синоћ у Београду. Поводом Дана независности Црне Горе и Дана Европе, у организацији Музичког центра Црне Горе, Амбасаде Црне Горе у Републици Србији и Музичке продукције РТС, уз подршку Министарства културе Црне Горе, на концерту су наступили Црногорски симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије.

Два ансамбла који су најбољи репрезенти музичке културе својих земаља, под управом диригента Црногорског симфонијског оркестра, истакнутог руског умјетника Григорија Краска, први пут су наступили заједно, изводећи ремек-дјело Лудвига ван Бетовена, Симфонију број 9 у д-молу, оп. 125.

Уз Црногорски симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије, наступио је и интернационални квартет реномираних солиста: сопранисткиња Снежана Савичић-Секулић и мецосопранисткиња Ива Мрвош из Србије, тенор Давид Лефор из Француске и бас Ивајло Ђуров из Бугарске.

Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић је истакао да је овај догађај “порука добросусједства, порука да заједно у региону требамо прослављати Дан Европе, славити Европу као наш заједнички циљ и тежити нашој заједничкој европској адреси. Вечерашњи концерт је и порука добре регионалне сарадње коју демонстрирамо овдје у Београду, као израз пријатељских односа између наших држава и народа.”

Министар културе Александар Богдановић је након концерта изразио задовољство што је наступом Црногорског симфонијског оркестра у Београду прослављен Дан независности Црне Горе и Дан Европе: “Овај догађај уједно свједочи да Црна Гора након десет година од стицања независности наставља са активностима на јачању културног идентитета, али и јачању и регионалне сарадње. Односи Црне Горе и Републике Србије су у успону, што се огледа и кроз одличну сарадњу институција културе двије земље, коју потврђује и вечерашњи догађај”.

Амбасадор Црне Горе у Републици Србији Бранислав Мићуновић је истакао: “Сто седамдесет људи на сцени који дишу као једно, заједно са маестром Краском који их је изванредно водио, послали су јасну и чисту поруку да се кроз висок степен арта најбоље разумијемо, да изнад свега врједнујемо живот и заједништво, што и јесте у основи, суштини и смислу Деведете Бетовенове.”

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?