Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Европски програми важна подршка домаћим компанијама

Објављено: 18.05.2018. 18:22 Аутор: Министарство економије
Све иницијативе које долазе из Европске уније (ЕУ) рефлектују се и на црногорско тржиште, због чега тежимо да припремимо наше компаније за оно што их очекује, а један од начина је коришћење различитих програма ЕУ подршке, закључено је на радионици „Предузетништво и иновације за раст“.

Министарство економије је, у сарадњи са Бусинесс Старт Уп Центром Бар, а у склопу пројекта Ентерприсе Еуропе Нетwорк, Сцале.уп, организовало данас радионицу на којој је представљен пројекат Ерасмус за младе предузетнике (Ерасмус фор Yоунг Ентрепренеурс). Пројекат је намијењен потенцијалним и постојећим предузетницима (који послују не дуже од три године) да искористе шансу за одлазак на практичну обуку у неку од реномираних иностраних компанија, при чему се дјелимични трошкови боравка и стручног усавршавања у иностранству покривају из буџета пројекта.

„Истраживања показују да су предузећима у Црној Гори која желе да расту и да се даље развијају неопходне нове вјештине и нова знања, као и приступ финансијама, а то је управо омогућено кроз различите програме ЕУ подршке. Могућности који они нуде су заиста велике, у чему ћемо им ми помоћи“, казао је генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Он је додао да је ЕУ програм Хоризон 2020 усмјерен на изврсност у истраживањима и иновацијама, на рјешавање друштвених изазова (повећање броја радних мјеста, продуктивности рада) и повећање конкурентности индустрије са посебним акцентом на сектор малих и средњих предузећа.

Хоризон 2020 карактерише и шири приступ, покривајући цијели иновацијски циклус, од фазе идејног концепта и изводљивости, преко истраживања, развоја и тестирања, па све до комерцијализације и изласка на тржиште“, казао је Бабић.

Он је учеснике радионице упознао са радом Министарства економије, односно недавно основаног Директората чијим оснивањем је успостављен једношалтерски приступ предузећима, као и свим програмима подршке које Министарство спроводи.

Директорица Бусинесс Старт Уп Центра из Бара Ивана Томашевић казала је да је на ниову ЕУ урађено истраживање које је показало да највећи допринос БДП-у дају управо растуће, тзв. сцале-уп компаније – компаније које су у фази запошљавања, стицања додатних профита и отварања нових радних мјеста.

„Прва активност која је спроведена у Црној Гори била је идентификовање тих предузећа, односно које су то области и подручја растућих предузећа у Црној Гори. Друга активност је сарадња са локалним стаке-холдерима, попут Министарства економије, Министарства науке, предузетничких центара, ради креирања јединственог економског система за подршку сцале-уп компанијама, јер је истраживање показало да им је потребна другачија подршка од оне за старт-уп компаније“, казала је Томашевић.

Трећа активност, како је додала, је унапређење капацитета за раст, кроз тренинг и менторинг програме, док је четврта пружање подршке у припреми самих апликација.

Начелница Дирекције за јачање предузетништва кроз међународне пројекте Љиљана Белада казала је да је недавно на ниову Европске уније усвојен нови програм који ће услиједити након Хоризон 2020.

„То је прогам Хоризон Еуропе који ће покривати период од 2021. до 2028. године и у оквиру којег ће највише средстава бити на располагању за истраживање и иновације“, казала је Белада и позвала учеснике радионице да све информације о овом и другим европским програмима пронађу на сајту www.еуроинфо.ме

Своје искуство на успјешној припреми апликације за МСП Инструмент Хоризон 2020 програма представили су представници компаније „Сwифттy“ доо из Београда, која је добитник Хоризон 2020 МСП Инструмент фазе 1, као и двоструки добитник „Сеал оф Еxцелленце“ издатог од стране Европске комисије у оквиру СМЕ Инструмент фазе 2.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?